Menja se strategija povećanja nataliteta: veći dodaci za prvo i drugo dete

Menja se strategija povećanja nataliteta: veći dodaci za prvo i drugo dete

Menjaju se prioriteti populacione politike u Srbiji. Dodatak za četvrto dete sada je deset puta veći nego za prvo. Dosadašnji podsticaji rađanja bez rezultata

Rađanje prvog i drugog deteta ubuduće će biti prioritet državne populacione politike i sve parove koji odluče da postanu roditelji država će finansijski pomagati, saznaju "Novosti". Dosadašnja socijalna politika, kojom se podsticalo rađanje trećeg i četvrtog deteta, nije dala očekivane rezultate, i zato je novim merama planirano da se iz državne kase više novca izdvaja za rađanje prvog i drugog naslednika. 

Za sada još ništa nije konkretizovano, ali najverovatnije će roditeljski dodatak ubuduće biti veći za roditelje sa manje mališana. Ova naknada sada je za četvrto dete gotovo 10 puta veća nego za prvo, dok sedam puta više dobijaju mame i tate trećeg deteta. Statistika pokazuje da nam svake godine nestaje po 40.000 stanovnika. Broj mališana u srpskim porodicama je iz godine u godinu sve manji, a umesto dvoje za prostu reprodukciju, u našim porodicama rađa se u proseku 1,4 deteta. Gotovo dve i po decenije borimo se s negativnim prirodnim priraštajem i nijedna dosadašnja mera nije dala gotovo nikakve rezultate.

Vladimir Nikitović, viši naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, kaže da je sve moguće, ali je po njemu potpuno pogrešno ako zakonodavac misli da će samo novac da natera mlade ljude da rađaju.

- Za odluku o rađanju su važniji neekonomski faktori - kaže on. - Za negativni prirodni priraštaj niko nije kriv, već je on produkt civilizacijskog napretka. Zato nema brzih rešenja. Ovakve mere mogu da povećaju natalitet, ali se ne može očekivati značajan porast broja dece.

Manjkavost naše dosadašnje strategije je što više ministarstava imaju ingerenciju nad ovom oblašću, smatra naš sagovornik. On kaže da, iako zanemarimo čitav korpus mera koje postoje u svetu, ako hoćemo da povećamo stopu rađanja, moramo da razmišljamo o broju majki kojih je sve manje, pošto već decenijama imamo više umrlih nego rođenih.

 

RODITELJSKI DODATAK U SRBIJI (trenutno)

za prvo dete            38.000 dinara

za drugo dete        148.000 dinara

za treće dete         267.500 dinara

za četvrto dete      356.600 dinara

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinički centar vojvodine sahrane novi sad 27. novosadski maraton novosadska policija Elektrodistribucija Novi Sad bez vode humanitarna akcija KCV servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja bebe šoping centar promenada Aleksandar Vučić isključenje vode betanija jkp lisje isključenja struje izmena režima saobraćaja elektrovojvodina Spens novosađani novorođenčad Isključenje struje raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana bez struje