Mere Vlade o olakšicama pri zapošljavanju povratnika iz dijaspore neravnopravne i kozmetičke

Mere Vlade o olakšicama pri zapošljavanju povratnika iz dijaspore neravnopravne i kozmetičke

U korak sa merama liberalizacije zapošljavanja u Nemačkoj, srpska vlast odlučila je da privoli one koji su otišli iz zemlje da se vrate tako što je njihovim budućim poslodavcima u Srbiji ponudila olakšice za poreze i doprinose i do 70 odsto.

Naime, kako je tokom vikenda saopštila predsednica Vlade Ana Brnabić, od 1. marta počele su da važe olakšice te će svaki privrednik koji zaposli nekog iz inostranstva i obezbedi mu zaradu veću od 217.656 dinara, tokom pet godina plaćati poreze i doprinose do 70 odsto manje. Ista mera odnosi se na sve koji su bar dve godine proveli u inostranstvu. Za mlađe od 40 godina, država je pripremila istu meru. Tako će svaki poslodavac koji zaposli povratnika iz dijaspore mlađeg od 40 godina za platu veću od 145.104 dinara dobiti popust na poreze i doprinose u periodu od pet godina, prenosi "Danas".

Sve da država i odluči da plati iz budžeta deo poreza i doprinosa poslodavcima i oni krenu u potragu za radnicima van granica Srbije, teško je poverovati da bi ove mere mogle da imaju velikog efekta. Sudeći prema kratkoj anketi koju je "Danas" sproveo među mladima u inostranstvu, niko se ne bi vratio u Srbiju za platu od 145.000 dinara.

Predsednik Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić kaže da mu se čini da je takvo igranje države sa poreskom politikom protivustavno.

Zašto bi se neko ko živi i radi ovde stavljao u neravnopravan položaj, zašto bi država stavljala u neravnopravan položaj dva građanina iste zemlje. Bilo je i ranijih godina mera, mislim da bi trebalo da vidimo kakvi su rezultati tih mera – pita Rajić.

Privredi treba, kako kaže, jak sistem a ne igranje administracijom i napominje šta bi sve trebalo država da uradi ukoliko želi da pomogne privredi.

Opštim merama napravite štetu, a onda kozmetičkim pokušavate da ulepšate – kaže Rajić za "Danas".

On napominje da privredni rast naše zemlje nije onoliki kakvim ga predstavnici vlasti predstavljaju.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Duško Vuković navodi da "ovakvim merama, država nastavlja trend u kom siromašni finansiraju bogate", kao i da su mere selektivne.

Revoltiran sam da to važi za jedne, ne i za druge i pitam se, ko će to da plati – kaže Vuković.

Detaljnije o ovoj temi čitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan