Mesec dana do kraja akcije suzbijanja ambrozije: Uklonjena sa 50 odsto površina

Mesec dana do kraja akcije suzbijanja ambrozije: Uklonjena sa 50 odsto površina

Do kraja ispunjenja plana za ovu godinu ostalo je nešto više od mesec dana. Do sada je košenjem i herbicidima tretirano više od 50 odsto površina gde je primećen ovaj alergen.

 

Pojedine površine, preporukama ekipa za monitoring ( PMF – Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu) radnici "Gradskog zelenila" mehanički su obradili jednom, a pojedine dva puta.

Kako saopštavaju u "Gradskom zelenilu" veliku pomoć u bržem i efikasnijem ispunjavanju obaveza na terenu, pružio je Grad, obezbedivši nabavku modernih mašina koje zamenjuju veliki broj terenskih radnika. 

- Trenutno su u toku radovi na preko 800.000 kvadratnih metara, a najviše posla ima na prostoru urbanih celina, Šangaju, Pejićevim salašima, Klisi, Adicama, Novom naselju i duž nasipa oko Kanala Dunav-Tisa-Dunav. Kao i svake godine, veliki problem svima nama koji učestvujemo u ovoj obimnoj akciji : PMF-Departman za biologiju i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu koji su zaduženi za monitoring i JKP "Gradsko zelenilo", predstavlja ambrozija koja se nalazi na privatnim parcelama, a vlasnici je uprkos zakonskoj obavezi nisu uklonili - kažu u "Gradskom zelenilu".

U tim slučajevima asistenciju radnicima "Gradskog zelenila" pruža Komunalna inspekcija koja vlasnicima nalaže da u najkraćem roku uklone ovaj alergen. Ukoliko se vlasnici ogluše o naloge, "Gradskom zelenilu" se dopušta ulazak na te parcele, a račun za obavljen posao ispostavlja se vlasnicima. Najveći broj ovakvih slučajeva zabeležen je na sremskoj strani grada, na Klisi i u Velikom ritu.

Ova alergena biljka je široko rasprostranjena na području Panonske nizije i prisutna je na poljoprivrednim površinama, duž atarskih puteva, na neuređenim površinama u urbanim sredinama i van njih.

- Ove godine, usled naglih smena dana sa velikom količinom padavina i dana sa visokom temperaturom, došlo je do ponovnog nicanja ambrozije i na poljoprivrednim površinama na kojima se ova biljka inače efikasno suzbija, što je, pre svega, uslovilo značajno veću količinu polena u vazduhu od uobičajene – saopštavaju u "Gradskom zelenilu". 

Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo", zajedno sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkim i Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu apeluje i na poljoprivrednike da obrate pažnju na ambroziju na svojim parcelama i uklone je.

- Jedino zajedničkom akcijom svih građana prisustvo polena ambrozije u vazduhu može da se drži na koliko-toliko podnošljivom nivou – zaključuju u saopštenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

obeležavanje novosadske racije JKP Vodovod i kanalizacija vlada srbije Spens isključenje vode horoskop saveti zodijak zdravlje korona virus gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje bez vode jkp lisje servisne informacije novosadsko porodilište bebe servisne informacije novi sad astrologija betanija uhapšen diler raspored sahrana novi sad novorođenčad dnevni horoskop izmena trase autobusa elektrovojvodina raspored sahrana i ispraćaja Novosadska racija sahrane novi sad