"Mesijeov maraton": Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata za vikend na Fruškoj gori

"Mesijeov maraton": Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata za vikend na Fruškoj gori

Mesijeov maraton 2023. održaće se  ovog vikenda – 22. i 23. aprila u naselju Letenka na Fruškoj gori.

Duže od dve decenije ljubitelji astronomije i noćnog neba iz Srbije i regiona okupljaju se svake godine na omiljenom osmatračkom takmičenju u kome je cilj da se u toku jedne noći pronađe što veći broj nebeskih objekata iz čuvenog "Kataloga maglina i zvezdanih jata" koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije. 

Neke od 110 objekata iz kataloga moguće je videti i golim okom, dok je za većinu potreban teleskop ili dvogled. 

Šarl Mesije bio je jedan od najpoznatijih "lovaca na komete". Da bi olakšao traganje za kometama, u katalog je beležio objekte koji su zbunjivali posmatrače jer su ličili na komete, ali to nisu bili. Među njima su magline, galaksije, zvezdana jata i svi su označeni slovom M uz redni broj. 

U vreme oko prolećne ravnodnevice svi objekti iz kataloga mogu se videti tokom jedne noći. To je za posmatrače bio izazov, zbog čega su odlučili da naprave takmičenje, najpre u Španiji i SAD, a zatim i u drugim zemljama. 


Organizatori Mesijeovog maratona su novosadska astronomska društva "Novi Sad" "Lira" i "Kosmos", Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

Dobrodošli su svi koji žele da učestvuju u takmičenju, ali i ostali koji vole astronomiju.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan