META: SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu

META: SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu

Kompanija Meta ugasila je "botovsku" mrežu Srpske napredne stranke na društvenim mrežama, a u svom izveštaju za poslednji kvartal 2022. godine navodi da je ugašeno 5.374 naloga i 12 grupa na Fejsbuku, kao i 100 Instagram naloga. Kompanija navodi da je SNS potrošio najmanje 150.000 dolara na reklame na Fejsbuku i Instagramu.

Mreža u Srbiji, povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao "internet tim stranke", takođe je koristila lažne naloge i koordinisane postove. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, kao i lokalne medije, da bi "stvorila percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci", navodi se u saopštenju kompanije Meta.

Mrežu botova činili su članovi SNS iz takozvanog "internet tima", ali i državni službenici širom Srbije.

Sa Fejsbuku su imali 5.374 naloga, 12 grupa, a na Instagramu 1.060 naloga. Prema podacima Meta, najmanje 350 naloga pridružilo se jednoj ili više ovih grupa, dok je više od 26.000 naloga pratilo jedan ili više spornih instagram naloga.

SNS je, navodi Meta, potrošila najmanje 150.000 dolara na oglase na Instagramu i Fejsbuku, koji su polaćeni u dolarima i evrima.

Meta dodaje da je mreža SNS funkcionisala drugačije od tradicionalnih "farmi trolova", koje su ranije otkrivene u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, a kojima se upravljalo iz jednod centra, odnosno kancelarije ili grupe kancelarija. Za razliku od tog sistema, operacija SNS bazirala se na pojedincima koji su botovali širom Srbije.

Ljudi iza ovih aktivnosti su koristili lažne naloge, od kojih je neke prepoznao i ugasio naš automatski sistem pre početka same istrage. Oni su sa lažnih naloga upravljali grupama, velikom količinom komentara i lajkovali sadržaj, kako bi izgledalo da je popularniji nego što jeste – navodi Meta u izveštaju.

Takođe, postavljali su sadržaj koji kritikuje opozicju.

Mreža je, osim na društvenim mrežama, aktivno ostavljala komentare podrške vlastima direktno na sajtovima medija.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 448 dana i 3 sata

  Srpski receno šminkanje mrtvaca. Ali koji genije se setio da trosi pare na fejsbuku i instacu kad penzici i ne koriste internetu… :)))

  Oceni komentar:
  0
  4