METEOROLOG RHMZ: Biće ovo jedno od toplijih leta, na snazi i žuti i narandžasti meteo-alarm

METEOROLOG RHMZ: Biće ovo jedno od toplijih leta, na snazi i žuti i narandžasti meteo-alarm

Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, izjavio je meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

Sovilj je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da, iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.

– Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature, koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja – rekao je Slobodan Sovilj za republički javni servis.

Ocenio je da će ovo će biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

– Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm – objasnio je Sovilj.

Kako je dodao, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

– Nema padavina, i ako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti – naveo je gost Jutarnjeg programa Radio-televizije Srbije.

Nakon poslednjeg ažuriranja, prognoza za Novi Sad do ponedeljka izgleda ovako

(kliknite na sliku za višu rezoluciju)

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan