METEOROLOZI OMANULI: Tropski dani ipak tek u avgustu

METEOROLOZI OMANULI: Tropski dani ipak tek u avgustu

Uprkos najavama vrelog perioda, meteorolozi su korigovali prognoze i temperature "vratili" u granice proseka.

Prvobitne vremenske prognoze, objavljene krajem maja, predviđale su toplo i sušno leto, poput prošlogodišnjeg vicešampionskog po vrelini u poslednjih nekoliko decenija. Junska i julska kišovita i poplavna "slika", međutim, poprilično odudara od tih najava. 

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je na promenu prognoze najviše uticao drastično hladniji Atlantski okean od očekivanog. Po najavama iz ovog zavoda, tokom jula i avgusta u našoj zemlji temperature će, uglavnom, biti u granicama višegodišnjeg proseka, pišu "Novosti".

Po rečima Gorana Pejanovića, iz Centra za klimatske promene RHMZ, do hladnijeg talasa tokom juna i početkom jula, osim zbog hladnijeg Atlantskog okeana, došlo je i zbog globalnog zagrevanja.

- Zbog toga je za jedan stepen u proseku topliji vazduh na planeti, a u Srbiji za stepen i po, a samim tim topliji vazduh prima više vodene pare. Na jedan stepen dolazi oko sedam odsto više vodene pare u vazduhu, pa uz mnogobrojne procese dolazi do izlučivanja veće količine padavina – objašnjava Pejanović. 

Period stabilnijeg i lepšeg vremena prognozira se od 21. jula do kraja meseca. Oko 24. i 27. jula predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti pojavu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura vazduha biće od 17 do 21 stepen, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33 Celzijusa, pri čemu će krajem jula dostizati i do 35. podeoka.

- Tokom jula, srednja temperatura vazduha biće za oko stepen ispod proseka u južnim i centralnim krajevima Srbije, a u Vojvodini za oko stepen iznad prosekaTokom avgusta se očekuje srednja temperatura vazduha za stepen iznad proseka, uglavnom u severnim i istočnim delovima Srbije, dok se u ostalim delovima očekuje u granicama višegodišnjeg proseka. Prosečna srednja temperatura za Beograd u julu je 24, a u avgustu 23,7 celzijusa – kaže Pejanović.

Takođe, tokom avgusta predviđa se 10 do 16 tropskih dana, kao i najmanje dve tropske noći – kada temperatura neće padati ispod 20 stepeni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan