Migrene kod žena ukazuju na mnogo ozbiljniji problem

Migrene kod žena ukazuju na mnogo ozbiljniji problem

Žene koje pate od migrena su pod većim rizikom od pojave visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola i prekomerne telesne težine. Ipak, stručnjaci naglašavaju da to i ne mora da bude jedina veza, nego smatraju da su migrene deo istih bioloških problema koji uzrokuju sve endovaskularne probleme, unutar krvnih sudova

Žene koje imaju učestale migrene, imaju 50 odsto veće šanse za probleme sa srcem, objavljeno u američkoj studiji sprovedenoj na 115.000 žena praćenih dve decenije.

Žene u dobu od 25 do 42 godine nisu na početku istraživanja imale bilo kakve probleme sa srcem. Do kraja studije, njih 1.329 je pretrpelo je 678 srčanih udara i 651 moždani udar, a 223 žene umrle su od posledica srčanih problema (manje od 0,2 odsto svih učesnika).

Gotovo je svaka šesta ispitanica imala dijagnostifikovanu migrenu. Tokom sledećih nekoliko godina te žene imale su 50 odsto veću šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti - 39 odsto povećan rizik od srčanog udara, 62 odsto veći rizik od moždanog udara i 37 odsto veću šansu za smrt usled komplikacija sa srcem.

Žene koje pate od migrena su pod većim rizikom od pojave visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola i prekomerne telesne težine. Ipak, stručnjaci naglašavaju da to i ne mora da bude jedina veza, nego smatraju da su migrene deo istih bioloških problema koji uzrokuju sve endovaskularne probleme, unutar krvnih sudova. Ali stanje je uvek individualno, pa stručnjaci smatraju da pojedinci ipak imaju niži rizik za moždani čak i ako pate od migrena.

Hronične migrene su povezane s promenama u načinu na koji telo prelazi između faze sna, prekidajući odmor. Loše spavanje može, zauzvrat, pogoršati glavobolju.

Žene s migrenama će s većom verovatnoćom da razviju visok krvni pritisak tokom trudnoće, dok neke studije upućuju na povezanost hipertenzije s hroničnim migrenama kod odraslih. Temelj mogu biti smetnje u autonomnom nervnom sistemu koji reguliše pritisak i puls.

Neke vrste migrena mogu rezultirati kratkim razdobljima gubitka ili promene vida, a ređe i duplim vidom, koji može da traje nedeljama nakon što bol u glavi splasne. Iznenadni gubitak sluha tokom razdoblja od 72 sata pojavljuje se dvostruko češće kod onih s hroničnim migrenama. Lekari sumnjaju da te dve pojave povezuje oštećenje sitnih krvnih sudova u uhu.

Jedna migrena obično traje nekoliko sati ili dana, ali zdravstvena dejstva hroničnih migrena mogu da naruše kvalitet života.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan