Mihajlović: Do 2020. godine 50.000 novih radnih mesta u IT oblasti

Mihajlović: Do 2020. godine 50.000 novih radnih mesta u IT oblasti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost izjavila je da će država stvoriti uslove za veće učešće žena u oblasti informacionih tehnologija (IT) u kojoj se očekuje da do 2020. bude otvoreno oko 50.000 novih radnih mesta u Srbiji.

- Uslovi koje stvaramo omogućiće da žene budu prepoznatljivije u ovoj oblasti – rekla je Zorana Mihalović na otvaranju Samita ženskog liderstva u oblasti digitalizacije i tehnoloških inovacija u Beogradu.

Istakla je da je napravljen iskorak u po pitanju učešća žena u toj oblasti, ali da to nije dovoljno.

- Od svih upisanih na našim fakultetima u IT oblasti samo 20 odsto su žene, a od toga 28 odsto njih završi fakultet, što nije dovoljno – kazala je Mihajlović.

Istakla je da se samo zajedničkim radom vlade, nevladinog sektora, privrede i fakulteta može ostvariti veće učešće žena i stvoriti bolji uslovi da one doprinosu razvoju IT sektora.

Poručila će ženama koje žele da se bave poslovima u IT i drugim oblastima da budu hrabre jer je to uslov za sve drugo, pre svega da se obrazuju i rade na sebi "jer pitanje znanja nije samo pitanje moći već i stvaranje širokih pogleda na to šta može da se uradi u životu".

EBRD obećava pomoć

Potpredsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Betsi Nelson je kazala da je važno da se stvori mreža na nacionalnom nivou gde bi žene mogle da utiču aktivnije u razvoju zemlje.

Ona je potvrdila da će EBRD pomoći u toj oblasti Srbiji, kao što je i do sada pomagao.

U Srbiji, kako je ocenila, još vek firme koje vode žene teže dobijaju kredite i imaju otežan pristup finansiranju, ali smatra da će im digitalizacija i razvoj IT oblasti olakšati poslovanje.

- Digitalizacija omogućava bolju poslovnu povezanost i lakšu dostupnost novcu, odnosno izvorima finansiranja i ne ograničava poslovanje na lokalnu sredinu ili region već obezbedjuje pristup čitavom svetu, što bi žene u biznisu trebalo da iskoriste – rekla je Nelson.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan