MIKINE "PSOVKE NEŽNOSTI": U Gradskoj kući otvoreni 11. "Antićevi dani"

MIKINE "PSOVKE NEŽNOSTI": U Gradskoj kući otvoreni 11. "Antićevi dani"

Manifestacija "Antićevi dani", koja se ove godine realizuje po pod sloganom "Psovke nežnosti", svečano je otvorena danas u novosadskoj Gradskoj kući.

Kako javljaju iz Kabineta gradnačelnika, manifestaciju je otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je tom prilikom istakao da su "Antićevi dani2 mnogo više od pukog sećanja i da se mnogobrojnim programima, u školama, bibliotekama i drugim ustanovama kulture, daje nova snaga Mikinim delima koja su neprolazna, kao i vrednostima koje je on svojim životom slavio.

- Pred nama je 11. izdanje manifestacije čija je misija, da na najlepši mogući način veliča lik i delo pesnika čije je nasleđe doprinelo pozicioniranju Novog Sada kao regionalnog i kulturnog centra i buduće Evropske prestonice kulture – izjavio je Dalibor Rožić.

 


U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su recitator i književnik Ratomir Rale Damjanović koji je kazivao stihove Antićevih pesama, kao i hor OŠ “Miroslav Antić“. U ime ustanove koja realizuje ovu manifestaciju, prisutnima se obratio i direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović. On je pozvao publiku da u okviru manifestacije pogleda dokumentarni film o Miroslavu Miki Antiću i dodao da će Кulturni centar Novog Sada tu manifestaciju uskoro predstaviti u Podgorici, Кotoru, ali i širom Balkana budući da interesovanje postoji, jer Mika Antić pripada ne samo novosadskoj, već i evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

"ANTIĆEVI DANI" održavaju se u periodu od 12. do 16. marta, na više lokacija u Novom Sadu. Na dan rođenja slavnog pesnika 14. marta, delegacija Grada zajedno sa najboljim učenicima iz osnovne i iz srednje škole u Novom Sadu, položiće vence na spomenik u Dunavskom parku, a istog dana u Dvorcu Eđšeg biće otvorena izložba dečijih radova sa konkursa "Stvarajmo jedan novi svet" posvećena pesniku. Poslednji dan manifestacije, 16. mart biće obeležen uručenjem nagrade "Miroslav Antić“ Nenadu Šaponji za zbirku pesama "Izgledam, dakle nisam", koju je objavila izdavačka kuća Prometej.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan