Milica Grbić Komazec, kostimografkinja i dizajnerka lutaka u predstavi "Guliverova putovanja": Na put se kreće s maštom u džepovima

Milica Grbić Komazec, kostimografkinja i dizajnerka lutaka u predstavi "Guliverova putovanja": Na put se kreće s maštom u džepovima

Guliver od četiri metra i velelepni beli konji očaraće decu 7. maja u srcu Novog Sada, kada će biti premijera "Guliverovih putovanja" u izvođenju glumaca Pozorišta mladih. Putovanja počinju ispred Dunavske 1, a o radu na ovim lutkama, za Moj Novi Sad, govorila je njihova dizajnerka.

Originalnost njenog rada, posvećenost i odgovornost, svrstavaju Milicu Grbić Komazec u red tako retkih - dragocenih - pozorišnih bića. Rad ove umetnice ovih dana ponovo dolazi u fokus... Naime, uskoro ćemo videti njene lutke koje je dizajnirala za spektakularnu predstavu Pozorišta mladih - "Guliverova putovanja" čija će premijera, u režiji Kokana Mladenovića, biti 7. maja na ulicama u srcu Novog Sada.

Grbić Komazec je ujedno i kostomografkinja u ovoj predstavi, za koju je, inače, kreirala čak 24 lutke, između ostalog i grand ginjol Gulivera od čak četiri metra, te velelepne bele konje, čija je uverljivost takva da bi ih čovek poželeo u svojoj ergeli samo kad bi je imao.

Govoreći o ovom svom neobičnom pozorišnom iskustvu, Milica Grbić Komazec pričala je i o tome zašto su za lutkarstvo bitni osećaj za ritam, suptilnost pokreta i muzikalnost, i koliko je zapravo složen proces glumačkog oživljavanje jedne lutke, za šta su potrebni poseban senzibilitet i umeće koji se grade vežbom, radom i kontaktom sa lutkom, ali pre svega ljubavlju prema lutkarstvu...


Već ste sarađivali sa Pozorištem mladih, u kom je smislu ovaj rad na predstavi "Guliverova putovanja" drugačiji od ostalih?

Rad na ovoj predstavi bio je za mene jedno potpuno novo i posebno iskustvo. Prvo da kažem da mi je bio izuzetno zanimljiv koncept u kojem Guliver putuje kroz različite zemlje i svetove tako što se, pored klasične promene scenografije, potpuno menjaju i lokacije igranja i scenski prostori. To me je inspirisalo da stilski osmislim sasvim različite kostime, kao i vrste i tipove lutaka - drugačije za svaku scenu, kao i da kombinujem različite materijale i lutkarske tehnike, što u većini predstava inače nije uobičajeno. Dakle moja ideja je bila da u “Guliverovim putovanjima” nema stilskog jedinstva među scenama.

Priprema skica, tehničkih rešenja i izrada lutaka trajala je pet meseci, što je prilično dug period za pripremu jedne predstave. Veliki broj umetnika i majstora, lutkara, vajara, slikara, bravara, krojača bio je uključen u proces izrade lutaka.

Koliko je lutaka napravljeno za "Gulivera"?

Izrađene su 24 lutke, i kao što sam već napomenula, potpuno se razlikuju od scene do scene.

Koja je lutka bila najzahtevnija?

Najzahtevnija lutka bio je svakako grand ginjol Guliver, lutka visoka četiri metra. Prvi put sam sa svojim sjajnim timom saradnika imala priliku da kreiram i izradim lutku tog tipa. Tokom procesa izrade bilo je mnogo istraživanja, tehničkih proračuna, eksperimentisanja, proba različitih mehanizama, materijala.. Bilo je nekoliko izmena i korekcija tokom rada, jer nije bilo lako napraviti tu lutku.

 

Kada se naprave lutke, koliko u daljem procesu, kakav je, npr. ovaj povodom "Gulivera" učestvuje njihov kreator?

Kao autor lutaka, tokom izrade, konstantno pratim ceo proces, i obavezno učestvujem u izradi lutaka. Završnu likovnu obradu svojih lutaka, patiniranje i izradu detalja inače radim sama, ali na “Guliverovim putovanjima”, zbog ogromnog obima posla, imala sam pomoć drugih umetnika.

Kako se od crteža do glumačkih ruku rađa jedna lutka?

Skica za lutku uvek je rezultat, pre svega, istraživanja. Na početku rada na predstavi čitam, gledam video materijale, prikupljam razne inspiracije, informacije o epohama i stilovima, sve to selektujem, pa na prvim sastancima sa rediteljem, dramaturgom i scenografom razmenjujem inspiracije i ideje i tako zajednički pravimo ceo koncept.

Već tokom izrade skica za lutke konsultujem se sa glumcima, animatorima i usvajam mnoge njihove tehničke sugestije. Likovnost gradim zajedno sa saradnicima - scenografima, a zatim izrađujem tehničke crteže za radionice, i nabavljam materijale.

Važno je da glumac lutkar, po mogućnosti, takođe prati izradu lutke, da proba mehanizme tokom izrade, i da na kraju bude zadovoljan lutkom. Mislim da je takav timski rad neophodan da bi rezultat bila funkcionalna, kvalitetna, ali i likovno dobra lutka.


Kakvu vrstu senzibiliteta glumac mora da ima da bi razumeo lutku?

Kroz saradnju i razgovor sa mojim dragim kolegama glumcima lutkarima naučila sam da je lutkarstvo nadgradnja glumačke umetnosti. Bitan je osećaj za ritam, imati suptilne pokrete i biti muzikalan. Glumac mora da proživi ulogu kroz sebe da bi je predao lutki, pa da onda sebe poništi, i da sve svoje emocije, pokrete i govor prepusti lutki.Senzibilitet se gradi vežbom, radom, kontaktom sa lutkom, ali pre svega ljubavlju prema lutkarstvu.

Kakav vam je utisak, mogu li u dečijim glavama lutke biti konkurencija igricama, treba li uopšte da budu?

Mislim da lutke ne mogu i ne treba da budu konkurencija igricama. To su za mene dve potpuno različite pojave, i mislim da tako treba i ostati.

Korona je dosta opustela pozorišta, teško je bilo i pre toga dovesti publiku na predstave. Šta mislite, šta će pozorište morati da uradi da bi se to promenilo u njegovu korist?

To je upravo zadatak našeg Pozorišta mladih, kao i svih drugih pozorišta za decu i mlade. Mislim da je ključno na vreme dovoditi decu i mladu publiku u pozorište, i ponuditi im kvalitetne predstave. Tako se stvara ljubav prema pozorištu, a svi znamo da se jedino tako stvara pozorišna publika.

Predajete lutkarstvo u Beogradu, ima li u tim mladim, budućim pozorišnim stvaraocima, materijala za kakvog dobrog lutkara?

Od oktobra 2021. godine, na moju veliku radost, predajem lutkarstvo studentima četvrte godine kostima i scenografije na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu (FPU). To je, inače, fakultet na kojem sam i ja diplomirala 1999. godine i magistrirala 2004. godine - na Odseku za scenski kostim. Velika mi je čast što sam dobila poziv svojih kolega, profesora sa FPU koji prate moj rad u pozorištu, da predajem studentima ovaj predmet.

Zaista se trudim da prenesem studentima svu svoju ljubav i znanje o lutkarstvu koje sam stekla godinama radeći u pozorištu, sa najboljim lutkarskim rediteljima i glumcima. Da li će neko od studenata nastaviti da se bavi time, u ovom trenutku zaista ne znam.

Autor teksta: Snežana Miletić

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svetlana NS

  pre 323 dana i 4 sata

  Niste rekli u koje vreme počinju Guliverova putovanja?

  Oceni komentar:
  0
  0