Miloš Biković, glumac: Nismo ni svesni u kakvoj udobnosti živimo u odnosu na generacije od pre sto godina

Miloš Biković, glumac: Nismo ni svesni u kakvoj udobnosti živimo u odnosu na generacije od pre sto godina

Povodom svečane premijere urnebesne ruske komedije "Sluga", razgovarali smo sa jednim od naših najuspešnijih glumaca u domaćoj i stranoj kinematografiji.

Kao veoma mlad, Miloš Biković dokazao se u mnogim televizijskim ostvarenjima a danas je poznat po ulogama u filmovima poput "Južnog vetra", "Montevidea", "Balkanske međe" i brojnim epizodnim ulogama koje su šarmirale publiku i stvorile široke krugove ljubitelja njegovog profesionalnog delanja. Nakon nedovršenog posla u Beogradu, Miloš je doputovao polukostimiran dok je vrlo posvećeno odgovarao na naša pitanja u vezi sa dosadašnjim radom u svetu glume koji se paralelno odigrava na dva fronta... 

U filmu "Sluga" mlad i razmažen čovek završava na selu kako bi se njegov lik oplemenio. Da li priroda oplemenjuje karakter?

– Poslati nekoga na selo znači vratiti ga u kontakt sa prirodom i tada surovi uslovi života sa kojima čovek mora da se izbori grade karakter. Ranije je to bio slučaj kada nije bilo interneta, kada nije bilo razmaženosti kao sada... Mi nismo ni svesni u kakvoj udobnosti živimo u odnosu na generacije od pre sto godina.Imaju li sprski i ruski humor nekakve sličnosti?

– Mislim da mi gajimo slične vrednosti u odnosu na rusku komediju, samo što je srpski humor malo crn – mi volimo da se malo žešće šalimo, a Rusi vole da budu malo ironičniji, ali u suštini, mislim da imamo vrlo sličan smisao za humor i da su nam iste stvari smešne. Ovom filmu bih dao visoku ocenu spram toga kom žanru i kojoj vrsti filma pripada. Film je obično interesantan samo dok se gleda i ne ostavlja neki veliki utisak, a ovaj je dobar zbog toga što vas ostavlja u dobrom raspoloženju i ako želite još jednom da se osetite dobro, onda ćete ga ponovo pogledati jer nije stvar u tome šta se desilo, već kako.


Da li ruska publika prepoznaje da niste Rus?

– Film ima izrazito rusko ruho jer je radnja smeštena u ruskom selu i onda je trebalo dodatno objasniti gledaocu jednom scenom da ja nisam iz Rusije, a to bi narušilo koncept filma, pa su se autori odlučili na to da preduzmu takav korak da moj glas bude pozajmljen.Kako ruska kinematografija prikazuje svoju istoriju u odnosu na našu?

– Mi delimo isti kulturološki kod i onda kada vidimo takvu kinematografiju koja je moćna i koja je uspela da svoju istoriju prezentuje kroz istu, osećamo da smo negde bliski tome, a voleo bih da i naša kinematografija ima toliko sredstava da prikaže istoriju kao što to rade zemlje koje imaju veću ekonomsku moć.
 

Da li uloga u ovom filmu izlazi iz okvira stereotipa?

– Postoje uloge na koje sam ponosan i one na koje sam manje ponosan, ali neću ih nikada javno izdvojiti iz poštovanja prema svojim saborcima na projektu. Ovaj projekat jeste u šablonu "Hotela Eleon", ali u ovakvom šablonu publika u Srbiji nije mogla da me vidi. Ono što je za mene ovde bio izazov jeste da napravimo istu ulogu u različitom šablonu uz pomoć raznih sredstava da ona bude drugačija, bez obzira što je podela bila prvoloptaška za mene.U Rusiji gde se snima preko 200 filmova godišnje, mnogo su veće prilike da se dokažete, dok u Srbiji niko ne želi da rizikuje.

 
Da li je gluma na dva fronta beneficija za glumca?

– Za mene to jeste beneficija. Imao sam tu sreću da su me videli u ulozi oficira, pa zatim mladog i korumpiranog biznismena, tako da su me Rusi videli na jedan drugačiji način. U Rusiji gde se snima preko 200 filmova godišnje, mnogo su veće prilike da se dokažete, dok u Srbiji niko ne želi da rizikuje. 


U trećem nastavku serije "Senke nad Balkanom", moći ćemo da vas vidimo u ulozi Tita. Koliko će biti verodostojno ispraćen njegov lik?

– Mislim da "Senke nad Balkanom" jesu serija koja je inspirisana istorijom, ali može da se poigrava sa istorijskim činjenicama na jedan dinamičan i uzbudljiv način i u tom smislu ću odmah deplasirati te vrste komentara koji potvrđuju da se događaji nisu odigrali baš tako kako je prikazano. Kada me pogledate vidite da ne ličim baš mnogo na Tita ali ću se potruditi da njegov način razmišljanja primenim na period u kome on baš nije bio poznat javnosti. To će naravno zavisiti mnogo i od Dragana Bjelogrlića koji je autor serije. U kojim projektima ćemo vas gledati u narednom periodu?

– "Koma" će izaći u januaru – to je ruski film, naučna fantastika... Film "Hotel Beograd" izlazi već u martu, a pripada srpsko-ruskoj produkciji kao nastavak serije "Eleon" i predstaviće na vrlo lep način ne samo Beograd, već i Novi Sad jer je sniman i u Petrovaradinu... Gledaćete me na RTS-u u filmu "Južni vetar" koji će biti pušten za Novu godinu, a od 19. januara počinje serija koja će imati ukupno 14 epizoda, a od toga 10 potpuno novih u odnosu na radnju filma.

Oceni vest:
4
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan