Miloš Vučević: Ni jedan spomenik kulture neće biti srušen

Miloš Vučević: Ni jedan spomenik kulture neće biti srušen

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je izjavio da ni jedan spomenik kulture u Novom Sadu, nije srušen niti će biti srušen pa tako ni spomenik jermenske porodice Čenazi, koji se nalazi u neposrednoj blizini novog gradilišta u centru Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada je objasnio da je spomenik odnet na restauraciju i biće vraćen na isti lokalitet i još bolje i vidljivije obeležen.

Vučević je to izjavio tokom prijema koji je u Gradskoj kući upriličio za konzula Jermenije u Srbiji Predraga Tomića, koga je obavestio o tome kakao će i na koji način način biti sačuvan jermenski spomenik koji se nalazi na lokalitetu gde je nekada bila crkva jermenske zajednice u Novom Sadu.

- Spomenik koji je od neprocenljive vrednost i značaja i koji pripada jermeskoj kulturnoj baštini, ali i kulturnoj baštini Srbije, biće u potpunosti sačuvan, restauriran i nakon restauracije vraćen. Njegovom postavljanju na istu lokaciju na Bulevaru Mihajla Pupina prisustvovaće i zvaničnici iz Konzulata Jermenije, a tom prilikom će tu biti postavljene i zastave prijateljstva Jermenije i Srbije pa će spomenik biti znatno vidljivije obeležen nego što je to do sada bio slučaj, rekao je Vučević.

On je naglasio da će se tokom aktuelnih građevinskih radova na tom lokalitetu verovatno naići na niz bitnih arheoloških nalazišta i da će se o tome strogo voditi računa, a da će o tome šta će se dalje raditi sa tim arheološkim eksponatima, biti odlučivano u dogovoru sa jermenskim Konzulatom u Beogradu i ambasadom Jermenije u Atini.

- Mnogi su se danas setili da je u Novom Sadu postojala jermenska zajednica, a nisu se protivili kada je rušena jermeska crkva, već se sada tobože zalažu za očuvanje spomenika jermenske zajednice koji niti je, niti će biti uništen, već će nakon restauracije uređeniji biti vraćen na isti lokalitet. Mi smo i ovom procesu pristupili ozbiljno i sa dignitetom, a siguran da će svi Novosađani biti ponosni na to što je urađeno i na način na koji je urađeno, naglasio je Vučević.

Prema njegovim rečima, investitoru radova na toj lokaciji je naloženo da vrati istu ornamentiku i na istoj visini kao što je imala zgrada koja je srušena.

Konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić je potvrdio da već duži period postoje kontakti, pa i pismena korespodencija između Grada Novog Sada i Ambasade Jermenije u Atini, a po pitanju novog gradilišta u centru Novog Sada i očuvanja jermenske kulturne baštine koja se nalazi u neposrednoj blizini tog gradilišta.

- Ornamenti će biti trajno obeležje boravka Jermena na ovim prostorima i ja to samo mogu da podržim i da se zahvalim, rekao je konzul Tomić.

 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan