Milovan Medojević, FTN: Uz pomoć softvera u digitalizovanoj fabrici proces proizvodnje simulacijom modela

Milovan Medojević, FTN: Uz pomoć softvera u digitalizovanoj fabrici proces proizvodnje simulacijom modela

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018", razgovaramo sa asistentom na Katedri za proizvodne sisteme, organizaciju i menadžment Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i članom istraživačkog tima za modeliranje i simulaciju proizvodnih sistema industrije 4.0.


- Današnje društvo teži ka digitalizaciji, a kako bi se stepen zavisnosti od tehnologije umanjio ili barem održao na kontrolisanom nivou, neophodno je razumeti principe i koncepte tehnologije
 ističe Medojević.

- Sveobuhvatna digitalizacija industrije, uz sticanje inženjerskih znanja koja mogu da prate taj proces, predstavlja budućnost. Zbog toga je potrebno da postojeće inženjerske discipline budu integrisane s informacionokomunikacionim tehnologijama ali i "mekim veštinama", poput učenja stranih jezika, preduzetničkih i marketinških sposobnosti – kaže na početku razgovora Milovan Medojević (na slici gore prvi sleva).

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

- Evidentno je da razvoj tehnologije značajno utiče na socijalne zajednice. Posmatrano iz pozitivističkog ugla (koji je, igrom slučaja, uvek u prvom planu) tehnologija modernom društvu donosi mnoštvo benefita. Ipak, kao što ste i sami primetili, čovek sve manje i manje uspeva da drži korak sa razvojem tehnologije, odnosno korišćenje i implementacija raznih tehnologija postaje sve lakša i lakša, a razumevanje istih postaje sve teže i teže dok se u tom procesu razvija visoka zavisnost čoveka od tehnologije. Današnje društvo teži ka digitalizaciji, a kako bi se stepen zavisnosti od tehnologije umanjio ili barem održao na kontrolisanom nivou, neophodno je razumeti principe i koncepte tehnologija. Stoga se kao rešenje problema zavisnosti tehnologije krije u edukaciji i valjanom razumevanju osnovnih principa i koncepata.


Na pragu smo industrije u kojoj se računari i automatizacija spajaju na potpuno nov način

Šta predstavlja industrija 4.0?

- Prva industrijska revolucija je došla sa pogonom na paru i mašinama koje su mehanizovale neke od poslova koji su do tada morali da se obavljaju ručno. Bila je to nagla i korenita promena u načinu proizvodnje, koja je dovela i do temeljne promene ranijih političkih, ekonomskih i društvenih sistema. Druga, poznata i kao Tehnološka revolucija, desila se kao posledica novih saznanja, tehničkih otkrića i primene fosilnih goriva i električne energije. Donela je proizvodne linije i masovnu proizvodnju. Treća era industrije počela je da se dešava sa pojavom računara i početkom automatizacije, kada su roboti i mašine počeli da zamenjuju ljude na tim proizvodnim linijama. Sada smo na pragu Industrije 4.0, u kojoj se računari i automatizacija spajaju na potpuno nov način, uz robote koji su daljinski povezani na računarske sisteme opremljene algoritmima za mašinsko učenje, koji su sposobni da uče i kontrolišu robote uz vrlo malo učešće ljudi.


- Digitalne tehnologije: IoT (Internet stvari), robotika, cloud computing, sajber – fizički sistemi i big data su ključni u primeni koncepta Industrija 4.0. Industrija 4.0 podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa proizvodnje i primenu pomenutih digitalnih tehnologija prilikom kreiranja ideje o nekom proizvodu, inženjeringu proizvoda, organizaciji proizvodnje, realizaciji proizvodnje, kontroli procesa i pružanja industrijskih usluga.

U vašem radu bavite se modelovanjem fizičkih sistema i njihovom simulacijom uz pomoć određenih softvera. O kojim sistemima je reč?

- Pod fizičkim sistemima podrazumevamo konvencionalne proizvodne sisteme koje nikako ne treba zanemariti, već suprotno, potrebno je razmotriti kako ih unaprediti, digitalizovati, povećati efektivnost ključnih i i dalje relevantnih koncepata, ali i eliminisati dotrajalu tehnologiju, procedure pa i neke procese. U digitalizovanoj fabrici obezbeđuje se inteligentno sadejstvo procesa proizvodnje i povezuju se fizički, digitalni i virtuelni svet, pri čemu se odluke donose zasnovane na podacima iz sadašnjosti i gde je moguće u virtuelnom svetu izvesti proces proizvodnje uz pomoć simulacionog modela, evaluirati rezultate, pa tek onda započeti tradicionalnu proizvodnju. Jednom rečju, možemo da sagledamo ceo proces pre nego što se on desi.


U digitalizovanoj fabrici obezbeđuje se inteligentno sadejstvo procesa proizvodnje i povezuju se fizički, digitalni i virtuelni svet


Da li i na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti život običnog čoveka?

- Iz naučnog aspekta, veoma je teško reći šta će se dešavati u budućnosti, ali u svakom slučaju očekujem da će buduća istraživanja doprineti povećanju svesti običnog čoveka u vezi sa eksponencijalnim tehnološkim razvojem, kao i shvatanju kako pozitivnih tako i negativnih promena koje nosi implementacija tehnoloških rešenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja matična knjiga rođenih isključenja struje bez struje raspored sahrana novi sad elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo almaško groblje horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje centralno groblje u Futogu porodilište Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad bebe jkp novosadska toplana novosadsko porodilište gradsko groblje vremenska prognoza novi sad havarija na vodovodu sahrane RHMZ betanija horoskop novorođenčad isključenje vode radosne vesti bez vode servisne informacije