Milovan Medojević, FTN: Uz pomoć softvera u digitalizovanoj fabrici proces proizvodnje simulacijom modela

Milovan Medojević, FTN: Uz pomoć softvera u digitalizovanoj fabrici proces proizvodnje simulacijom modela

Pred manifestaciju "Evropska noć istraživača 2018", razgovaramo sa asistentom na Katedri za proizvodne sisteme, organizaciju i menadžment Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i članom istraživačkog tima za modeliranje i simulaciju proizvodnih sistema industrije 4.0.


- Današnje društvo teži ka digitalizaciji, a kako bi se stepen zavisnosti od tehnologije umanjio ili barem održao na kontrolisanom nivou, neophodno je razumeti principe i koncepte tehnologije
 ističe Medojević.

- Sveobuhvatna digitalizacija industrije, uz sticanje inženjerskih znanja koja mogu da prate taj proces, predstavlja budućnost. Zbog toga je potrebno da postojeće inženjerske discipline budu integrisane s informacionokomunikacionim tehnologijama ali i "mekim veštinama", poput učenja stranih jezika, preduzetničkih i marketinških sposobnosti – kaže na početku razgovora Milovan Medojević (na slici gore prvi sleva).

Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

- Evidentno je da razvoj tehnologije značajno utiče na socijalne zajednice. Posmatrano iz pozitivističkog ugla (koji je, igrom slučaja, uvek u prvom planu) tehnologija modernom društvu donosi mnoštvo benefita. Ipak, kao što ste i sami primetili, čovek sve manje i manje uspeva da drži korak sa razvojem tehnologije, odnosno korišćenje i implementacija raznih tehnologija postaje sve lakša i lakša, a razumevanje istih postaje sve teže i teže dok se u tom procesu razvija visoka zavisnost čoveka od tehnologije. Današnje društvo teži ka digitalizaciji, a kako bi se stepen zavisnosti od tehnologije umanjio ili barem održao na kontrolisanom nivou, neophodno je razumeti principe i koncepte tehnologija. Stoga se kao rešenje problema zavisnosti tehnologije krije u edukaciji i valjanom razumevanju osnovnih principa i koncepata.


Na pragu smo industrije u kojoj se računari i automatizacija spajaju na potpuno nov način

Šta predstavlja industrija 4.0?

- Prva industrijska revolucija je došla sa pogonom na paru i mašinama koje su mehanizovale neke od poslova koji su do tada morali da se obavljaju ručno. Bila je to nagla i korenita promena u načinu proizvodnje, koja je dovela i do temeljne promene ranijih političkih, ekonomskih i društvenih sistema. Druga, poznata i kao Tehnološka revolucija, desila se kao posledica novih saznanja, tehničkih otkrića i primene fosilnih goriva i električne energije. Donela je proizvodne linije i masovnu proizvodnju. Treća era industrije počela je da se dešava sa pojavom računara i početkom automatizacije, kada su roboti i mašine počeli da zamenjuju ljude na tim proizvodnim linijama. Sada smo na pragu Industrije 4.0, u kojoj se računari i automatizacija spajaju na potpuno nov način, uz robote koji su daljinski povezani na računarske sisteme opremljene algoritmima za mašinsko učenje, koji su sposobni da uče i kontrolišu robote uz vrlo malo učešće ljudi.


- Digitalne tehnologije: IoT (Internet stvari), robotika, cloud computing, sajber – fizički sistemi i big data su ključni u primeni koncepta Industrija 4.0. Industrija 4.0 podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa proizvodnje i primenu pomenutih digitalnih tehnologija prilikom kreiranja ideje o nekom proizvodu, inženjeringu proizvoda, organizaciji proizvodnje, realizaciji proizvodnje, kontroli procesa i pružanja industrijskih usluga.

U vašem radu bavite se modelovanjem fizičkih sistema i njihovom simulacijom uz pomoć određenih softvera. O kojim sistemima je reč?

- Pod fizičkim sistemima podrazumevamo konvencionalne proizvodne sisteme koje nikako ne treba zanemariti, već suprotno, potrebno je razmotriti kako ih unaprediti, digitalizovati, povećati efektivnost ključnih i i dalje relevantnih koncepata, ali i eliminisati dotrajalu tehnologiju, procedure pa i neke procese. U digitalizovanoj fabrici obezbeđuje se inteligentno sadejstvo procesa proizvodnje i povezuju se fizički, digitalni i virtuelni svet, pri čemu se odluke donose zasnovane na podacima iz sadašnjosti i gde je moguće u virtuelnom svetu izvesti proces proizvodnje uz pomoć simulacionog modela, evaluirati rezultate, pa tek onda započeti tradicionalnu proizvodnju. Jednom rečju, možemo da sagledamo ceo proces pre nego što se on desi.


U digitalizovanoj fabrici obezbeđuje se inteligentno sadejstvo procesa proizvodnje i povezuju se fizički, digitalni i virtuelni svet


Da li i na koji način očekujete da će vaša istraživanja u narednih 5 do 10 godina promeniti život običnog čoveka?

- Iz naučnog aspekta, veoma je teško reći šta će se dešavati u budućnosti, ali u svakom slučaju očekujem da će buduća istraživanja doprineti povećanju svesti običnog čoveka u vezi sa eksponencijalnim tehnološkim razvojem, kao i shvatanju kako pozitivnih tako i negativnih promena koje nosi implementacija tehnoloških rešenja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan