Minimum 600.000 građana Srbije ima dozvolu za oružje

Minimum 600.000 građana Srbije ima dozvolu za oružje

Prema nezvaničnim podacima, najmanje 600.000 stanovnika Srbije ima dozvolu za vatreno oružje, a država bi prihodovala oko 30 miliona evra ako bi svako od njih platio novu dozvolu, neophodne takse, lekarsko uverenje i uverenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Rok za zamenu oružnih listova u Srbiji ističe 5. marta, a procedura za uzimanje novih dokumenata je kopmlikovanija i skuplja, s obzirom da je za zamenu dokumenata potrebno izdvojiti i više od 12.000 dinara, prenosi Nova ekonomija. Zakonom o oružju koji je usvojen 2016. godine, građanima je dat period od tri godine da obezbede nova dokumenta, a Vlada Srbije je prošle zime predložila da se taj rok dodatno produži za godinu dana.

I pored toga, u proteklih 12 meseci iz nedovoljno jasnih razloga nije zamenjena ni petina oružnih listova, a obzirom da je do primene ostalo tri nedelje očekuju su gužve i u policijskim stanicama i domovima zdravlja. Predviđena je kazna za vlasnike oružja koji ne izvade nova dokumenta, a prema poslednjim propisima ukinuta je kategorija trofejnog oružja.

Šta je sve potrebno platiti za vađenje novog oružnog lista može da se pogleda na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan