Ministar finansija odgovarao na pitanja građana u vezi s Programom ekonomskih mera

Ministar finansija odgovarao na pitanja građana u vezi s Programom ekonomskih mera

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali odgovarao je danas na pitanja koja su mu građani i privrednici uputili putem zvaničnog Instagram profila, a u vezi su sa Programom ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom Kovid-19 i podršku privredi.

Kako je javljeno na sajtu Vlade Srbije, za manje od jednog dana, na zvaničan profil ministra, putem direktnih poruka i komentara, stiglo je više od 2.000 poruka, koje se uglavnom odnose na pitanja o tome da li se ima pravo na korišćenje olakšica koje su predviđene Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Kovid-19.

Jedan deo pitanja bio je u vezi sa tim na koji način privredni subjekti mogu da se prijave za Program ekonomskih mera.

Naime, potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi, koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. U okviru ove poreske prijave postoji kvadrat "1. 4. datum plaćanja" u koji treba da upišu 4. 1. 2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP–PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Министар финансија Синиша Мали одговараће у среду 15. априла од 08.00 часова ујутру на питања грађана и привреде о „Програму економских мера за смањивање негативних ефеката изазваних пандемијом вируса Ковид-19“ и подршку привреди“ путем свог званичног инстаграм профила. Грађани и привредници могу да шаљу питања путем директне поруке на званични профил министра финансија @mali_sinisa

Објава коју дели Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) дана


Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza.

Građani i privrednici na sajtu Ministarstva finansija mogu da pronađu tekst pomenute uredbe, zatim dokument pod nazivom "Najčešća pitanja i odgovori", kao i "Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima", dok se odgovori ministra na postavljena pitanja mogu pronaći u komentarima ispod fotografije na Instagram profilu.

S obzirom na broj postavljenih pitanja, na njih će se i dalje odgovarati u toku današnjeg i narednih dana, kako bi svi građani i privrednici razrešili svoje nedoumice, javljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Rok za podnošenje poreske prijave je kraj aprila, a za otvaranje namenskog računa 25. april, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan