MINISTAR: Nivo bezbednosti na radu u Holandiji uzor za našu zemlju

MINISTAR: Nivo bezbednosti na radu u Holandiji uzor za našu zemlju

Novi zakon biće moderan i po svim najvišim standardima u ovoj oblasti...

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol posetili su u ponedeljak 22. aprila, povodom Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu, pivaru kompanije "Heineken" u Novom Sadu.

Đorđević je tom prilikom podsetio na to da je Vlada Srbije ovu godinu proglasila Godinom bezbednosti i zdravlja na radu kako bi ukazala na važnost bezbednog rada.

- Svaki radnik mora da se vrati svojoj porodici zdrav na kraju radnog dana. Da bi tako bilo, država i poslodavac su u obavezi da građanima obezbede bolje uslove rada, zaštitu i bezbednost na radu. Nivo bezbednosti i zdravlja na radu u Holandiji uzor za našu zemlju – istakao je Đorđević.

On je naglasio da se država trudi da nizom aktivnosti i strategijama podigne bezbednost i zdravlje na radu na najviši mogući nivo, i najavio da će novi zakon o zdravlju i bezbednosti na radu biti moderan i u skladu sa najvišim standardima.  

Ministar je izrazio zahvalnost ambasadoru Dolu na saradnji, uz uverenje da će Srbija ove godine imati konkretne rezultate na ovom polju.

Đorđević je naveo da predstoji i izrada zakona o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, i najavio da će Ministarstvo nastaviti sa inspekcijskim nadzorima.

- Ministarstvo će biti još oštrije prema onima koji krše zakon, sa ciljem da se zloupotreba prava radnika iskoreni – kazao je ministar.


Tokom 2018. godine ni u jednoj pivari "Heineken" u Srbiji nije se desio nijedan akcident, a 600 dana nije se desila nijedna nezgoda u pivari u Novom Sadu, rekla je direktorka za ljudske resurse u pivari u Novom Sadu Dragana Davidović.

Direktor kompanije Nikos Zois kaže da za zaposlene nije važnije ništa od bezbednosti, a isto to je prioritet i samoj kompaniji.

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, Ambasador Holandije u Beogradu Henk van den Dol rekao je da pivare "Heineken" u Srbiji na pravi način predstavljaju suštinu holandskih investicija, te da nisu najvažniji samo visina investicije i broj zaposlenih, već pre svega uslovi u kojima zaposleni rade i njihova bezbednost.

- "Heineken" je uložio u Srbiji preko 200 miliona evra i zaposlio preko 500 ljudi. Pored svega, "Heineken" ozbiljno shvata obavezu poslodavca da identifikuje rizike, o tome obavesti zaposlene i maksimalno ih zaštiti na radu. Jedan zaposleni koji pogine na poslu je previše – rekao je ambasador Holandije, koji je podsetio da je ta zemlja prva u svetu donela zakon kojim zabranjuje dečiju radnu snagu.

Izvori: Vlada Republike SrbijeRadio-televizija Vojvodine

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan