MINISTAR: Planira se zabrana uvoza starih automobila sa "evro 3" motorom

MINISTAR: Planira se zabrana uvoza starih automobila sa "evro 3" motorom

Korišćenje vozila koja su već na ulicama ne može da se zabrani...

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom "evro 3" standarda.

- Time bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa "evro 3" motorom – izjavio je Trivan za TV Prva, a prenosi "Danas".

On je naveo da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu, više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti više od 11 godina, i da su uglavnom u "evro 3" kategoriji i sa dizel motorom.

- Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju – dodao je ministar.

Na pitanje šta će biti s takvim vozilima koja se već voze na ulicama u Srbiji, Trivan je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

- Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Kada budemo u mogućnosti da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina – naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, on je rekao da nema tehničkih mogućnosti, prenosi "Danas".

Trivan je ranije izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoz automobila sa najlošijim motorima – "evro 3" i "evro 4", kao i automobila starijih od 10 godina.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Isključenje struje isključenje vode isključenja struje detelinara astrologija servisne informacije novi sad bebe gradsko groblje vremenska prognoza novorođenčad novosadsko porodilište horoskop bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu bez struje horoskopski znaci matičar novi sad jkp novosadska toplana jkp lisje betanija sremski karlovci sahrana Elektrodistribucija Novi Sad sahrane JKP Vodovod i kanalizacija novosađani