MINISTAR: Pomoć iz trećeg paketa dobiće i nezaposleni

MINISTAR: Pomoć iz trećeg paketa dobiće i nezaposleni

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će pomoć u okviru trećeg paketa države dobiti i nezaposleni, a za to je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, saopšteno je na sajtu Ministarstva.

Mali je naveo je da država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa.

Dakle, pomažemo svim građanima, i nezaposlenima na KiM i u centralnoj Srbiji, pomažemo privredi i pokrivamo sve koji su osetili negativne posledice pandemije. Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimio na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje – istakao je on za TV Vesti.

Podsetio je da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima početi 28. aprila i da će biti organizovana kao i prošle godine, preko kol-centra i portala Uprave za Trezor.

Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Dovoljno je da se jednom prijave, a druga isplata od 30 evra će im stići automatski. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju, jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja – rekao je Mali.

Ministar objašnjava da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Mali ističe da su paketima pomoći privredi izbegnuti najgori scenariji, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, "jer je država reagovala pravovremeno".

Dodaje da je država paketima pomoći uspela da sačuva proizvodne kapacitete. Za razliku od prethodne godine, novina je da sada polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju i velika preduzeća.

Privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende – podseća ministar.

Dodatno će se pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

Na pitanje kako komentariše kritike da je pomoć trebala biti usmerena samo na najugroženije, Mali kaže da su se vodili drugom politikom, a to je da treba pomoći celoj privredi, jer su krizu koju je izazvala pandemija, osetili svi, i mala, srednja ali i velika preduzeća, u manjoj ili većoj meri.

Kompletno saopštenje pročitajte na sajtu Ministarstva finansija.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan