MINISTAR PROSVETE: Popravni dom za školske nasilnike, novčane kazne za roditelje

MINISTAR PROSVETE: Popravni dom za školske nasilnike, novčane kazne za roditelje

Mladen Šarčević najavio uvođenje drakonskih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake.

Prema rečima ministra prosvete, to će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.
 
Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se školskim siledžijama mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu. Ministar prosvete kaže da se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.
 
- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece. Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanju ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom – rekao je Mladen Šarčević.
 
Da je popravni dom rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, slaže se i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.
 
- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravni dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – kaže Antić.
 
Originalni izvor: Večernje novosti
Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nataša

  pre 2241 dan i 17 sati

  Svaka Vam čast gospodine Šarčeviću. Radim u prosveti već dve decenije i svedok sam, ničim izazvanog, svakodnevnog napada dece i njihovih roditelja nad zaposlenima u školi. Krajnje je vreme da se neko pozabavi i tim problemom.

  Oceni komentar:
  0
  1