MINISTAR PROSVETE: Sve škole u Srbiji biće povezane s policijom

MINISTAR PROSVETE: Sve škole u Srbiji biće povezane s policijom

Povezivanje škola i policije – u cilju smanjenja i sprečavanja vršnjačkog nasilja, ali i kriminala u školama – obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Mnoge škole u Srbiji već imaju video-nadzor, a neke od njih uspostavile su vezu s lokalnim policijskim stanicama.

U uvođenju ove bezbednosne mere prednjači Beograd, gde je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 200 vaspitno-obrazovanih ustanova pokriveno kamerama. Negde su kamere uvele same ustanove, a negde je to učinjeno uz pomoć opština. Kao model za ostatak Srbije može da posluži nekoliko beogradskih opština, gde se snimci iz školskog dvorišta i hodnika u realnom vremenu prenose u MUP i mogu da se prate na monitorima lokalnih policijskih stanica.

- Video-nadzor na teritoriji Palilule, Vračara, Zemuna, Savskog venca, Obrenovca i Starog grada povezan je s monitoring centrima u područjima policijskih stanica. Tokom 2015. godine, i u devet osnovnih škola na teritoriji Čukarice instaliran je video-nadzor, koji je povezan sa monitoring centrom u policijskoj stanici te opštine. U saradnji sa organima lokalne samouprave, PU za grad Beograd nastoji da se monitoring instalira na području svih opština. Ovakav vid saradnje značajno doprinosi podizanju nivoa bezbednosti učenika u školama, navode u MUP.

Procene Ministarstva prosvete su da oko 40 odsto škola u Srbiji ima video-nadzor. Ipak, povezanost škola sa policijom van glavnog grada više predstavlja izuzetak nego pravilo.

Direktori beogradskih škola koje snimke šalju policiji kažu da je ovo dobar način da učenike štite od napada drugih đaka, ali i od dilera droge, koji se motaju oko škola, pa i drugih vrsta kriminala.

Direktor beogradske OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić kaže da svi oni koji bi hteli da rade nešto protivzakonito unapred odustanu, jer znaju da se sve snima.

- Svako ko bi prišao školi unapred zna da će biti snimljen, a svi snimci se čuvaju najmanje dve nedelje i mogu da se vrate unazad. Tako smo više puta rešavali sukobe između učenika, gde jasno vidimo šta se zapravo dogodilo. Kamere su tu pre svega zbog preventive i nadamo se da će tako i ostati. Imamo 12 kamera i pokriveni su glavni delovi dvorišta i hodnika. Pre nekoliko godina, kada je video-nadzor uveden, to je finansirala opština. U međuvremenu, kako se koja kamera kvarila, sami smo kupovali nove. Opština je platila i povezivanje sa policijom, kaže Bajić za "Novosti".

Dobra su iskustva i OŠ "Vuk Karadžić" iz beogradske opštine Stari grad, iz koje se snimci takođe šalju u policiju. Prema rečima direktora Zlatka Grušanovića, bilo bi dobro kada bi za ceo projekat bezbednosti u školama bilo više novca, pa da više policajaca bude angažovano na praćenju snimaka, kako bi reagovali čim primete neko sumnjivo lice ispred škole.

- Valjalo bi i da sve škole imaju alarme povezane sa policijom, koji bi se oglašavali u stanici čim neko pokuša da provali. U našoj školi o bezbednosti brine i školski policajac, a sami smo ugradili i alarm. Ranije smo imali i privatno obezbeđenje, ali je ono za školu bilo preskupo. Sada postoji samo u onim ustanovama gde roditelji hoće sami da finansiraju privatne čuvare, zaključuje Grušanović.

O bezbednosti u školama brinu i policajci, veće škole imaju policajca koji brine samo o deci iz te ustanove. Ako je reč o malim školama, jedan školski policajac zaduženo je za bezbednost dve, a ponekad i tri ustanove.

Originalni izvor: Večernje novosti

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje restorani novi sad matičar novi sad isključenja struje sahrane vremenska prognoza raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad RHMZ servisne informacije raspored sahrana novi sad isključenje vode Isključenje struje betanija elektrovojvodina servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad gradsko groblje bebe Vreme u Novom Sadu bez struje novosadsko porodilište novosađani bez vode jkp novosadska toplana horoskop