Ministar Trivan podržao predlog NSBI da se subvencioniše kupovina bicikala

Ministar Trivan podržao predlog NSBI da se subvencioniše kupovina bicikala

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je u petak sa predsednikom udruženja građana "Novosadska biciklistička inicijativa", Markom Trifkovićem, o predlozima ove organizacije za podsticaj razvoju biciklizma u Srbiji, koji istovremeno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

"Novosadska biciklistička inicijativa" (NSBI) se nedavno obratila Ministarstvu zaštite životne sredine sa predlogom za subvencionisanje kupovine bicikala, u cilju zaštite životne sredine, smanjenja zagađenja vazduha i smanjenja buke. Za gradove koji su veći, ili imaju uzbrdice, predložili su podsticaj za nabavku električnih bicikala, i promenu regulativa u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Trivan je razmotrio predloge ovog udruženja ocenjujući pozitivnim sve inicijative koje podstiču one vidove transporta i saobraćaja koji manje zagađuju životnu sredinu i imaju manji ekološki otisak.

Neophodno je da promovišemo i podstičemo građane na odgovornu i održivu mobilnost, jer je saobraćaj koji je usklađen sa razvojem i ekološkim standardima, od velikog značaja za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i bolji kvalitet vazduha – ukazao je ministar a prenosi novisad.com.

On je dodao da ministarstvo podržava povećanje biciklističkih staza i razvoj biciklizma u Srbiji jer doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i očuvanju životne sredine, ukazujući na značaj biciklizma i rad ovakvih udruženja u lokalnim zajednicama.


Marko Trifković
 
je obavestio ministra o predlogu udruženja za subvencionisanje nabavke bicikala, navodeći primere zemalja u okruženju. On je naglasio da su aktivnosti i ciljevi ovog udruženja usmereni na konverziju saobraćaja, zbog čega se zalažu da što više građana za prevozno sredstvo koriste bicikl i da se uspostavi neophodna infrastruktura za udobnu i bezbednu vožnju biciklista.

U razgovoru je zajednički konstatovano da je Srbiji potrebna ekspanzija biciklizma, kao održivog vida saobraćaja koji najmanje zagađuje životnu sredinu. Ministar Goran Trivan je uputio poziv svim lokalnim samoupravama da stvaraju uslove za razvoj biciklizma u svojim sredinama, i tako doprinose boljem kvalitetu vazduha i zdravijoj životnoj sredini, javlja novisad.com.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan