Ministar Verbić: Uvesti informatiku u formalno obrazovanje

Ministar Verbić: Uvesti informatiku u formalno obrazovanje

U Srbiji se IT tehnologije u neformalnom obrazovanju podjednako dobro koriste kao bilo gde u svetu, dok je u formalnom obrazovanju problem to što ne postoji predmet "informatika" u školama, rekao je danas ministar prosvete Srđan Verbić.

- To nam je prvi zadatak da rešimo. U planu koji ima previše predmeta da se nađe mesto i za informatiku. To nam je obaveza i za buduću generaciju, izjavio je Verbić novinarima pre početka konferencije "Nove tehnologije u obrazovanju" u beogradskom Belekspo centru.

On je kazao da za današnju konferenciju koja je, kako je rekao, "festival izuzetnih edukatora" postoji "neverovatno interesovanje".

- Već dve nedelje niko ne može da se prijavi da dobije stolicu u bilo kojoj od ovih sala gde idu programi. Taj pritisak koji osećamo, to je pritisak izuzetno motivisanih nastavnika i izuzetno motivisanih ljudi koji se bave neformalnim obrazovanjem, kazao je ministar prosvete.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif ocenio je da je ova konferencija najveći događaj u ovoj sferi u ovom delu Evrope.

- Danas se okupljamo u Beogradu već treći put u ovom formatu. Imamo 5.000 učesnika, 150 radionica, predavanja, 19 novih britanskih firmi koje su po prvi put u regionu. To sve znači da ako radite u ovoj oblasti treba biti u Beogradu, kazao je Kif.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je za to ministarstvo korišćenje savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju pitanje od strateškog značaja.

Ona je najavila da će resorno ministarstvo u ovoj godini utrošiti 210 miliona dinara za povezivanje svih škola na AMRES akademsku mrežu i da će na taj način sve škole u Srbiji dobiti besplatan i bezbedan internet.

- Ove godine ćemo za 2.300 nastavnika pružiti mogućnost onlajn akreditovane obuke za upotrebu IKT u nastavi. Pored toga, uključićemo se i u projekat povezivanja na evropsku akademsku mrežu svih škola i raznih kulturnih institucija u Srbiji. Za taj projekat ćemo izdvojiti 150 miliona dinara, navela je Tatjana Matić.

Cilj konferencije je osavremenjivanje i unapređenje kvaliteta obrazovanja uz upotrebu novih tehnologija, a skup je organizovao Britanski savet u Beogradu, dok je ambasada Velike Britanije jedan od glavnih partnera u organizaciji.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza isključenja struje vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad zdravlje novorođenčad novosadska policija novosađani betanija horoskop Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu epidemija gripa bez struje Spens Isključenje struje bez grejanja jkp novosadska toplana Vreme u Srbiji isključenje grejanja bebe Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina bez vode novosadsko porodilište horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević