Ministarka: Majke imaju pravo da ne rade uveče

Ministarka: Majke imaju pravo da ne rade uveče

Zakon o radu je vrlo korektan i spada u moderne evropske tekstove, objasnila je ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Boraveći u poseti Priboju, ona je naglasila da nove izmene ovog zakona nisu samo vezane za finansijsku podršku porodici već će dati neuporedivo veća ovlašćenja inspekcijama.

- Naše inspekcijske službe a i negde strah majki i roditelja da ne izgube poziciju koju imaju često ih vraća korak nazad u nameri da usklade rad i roditeljstvo. Potrebno je zaštiti trudnice, porodilje i majke od diskriminacije na poslu, jer to nije dozvoljeno – rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima poslodavci će morati da se naviknu da koriste Zakon o radu koji kaže da majka ima pravo do treće godine deteta da ne radi popodnevnu i treću smenu, kao i pravo da traži da radi od kuće, da radi povremene i privremene aktivnosti koje će poslodavcu odgovarati.

Sve to stoji u zakonu i tu normativu ne treba menjati. Treba navići inspekcije i poslodavce na to, i to je jedan od zadataka kabineta na čijem sam čelu u Vladi  – navela je ona.

Ministarka Đukić Dejanović razgovarala je danas u Priboju, koji ima poražavajuću demografsku sliku sa tek 7 rođenih beba na hiljadu stanovnika i 14 umrlih osoba, o načinima kako da se uz nacionalne programe realizuju i lokalni za podsticanje nataliteta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan