Ministarka prosvete najavila 270 psihologa i pedagoga više u školama

Ministarka prosvete najavila 270 psihologa i pedagoga više u školama

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom šest meseci od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" da se ubrzano radi na ideji o memorijalnom centru kao i da će u školama biti 270 psihologa i pedagoga više nego do sada.

Navela je i da svaka škola mora da ima najbolje i psihologa i pedagoga ili bar jednog od ta dva stručnjaka, i da će oni biti članovi tima i u saradnji sa roditeljima, sa nastavnicima, sa decom svi zajedno raditi na prevenciji nasilja.

Kada je reč o memorijalnom centru i tome šta je urađeno povodom toga, ministarka kaže da se upravo pripremaju uslovi za formiranje stručnog tima koji će u dogovoru sa roditeljima dece koje nema i porodicom stradalog čuvara Dragana osmisliti idejnu poruku memorijalnog centra.

Prema rečima ministarke, država je čitav niz mera, pre svega vezanih za prevenciju takvih događanja učinila i kroz uputstva koja je poslala svim osnovnim i srednjim školama, kroz rad komisija o mentalnom zdravlju pri Vladi Srbije kojom je, prema njenim rečima, najduže predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Uključivanje stručnjaka svih vrsta, pre svega psihologa, stručnjaka sa Filozofskog fakulteta, Instituta za mentalno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom zdravlja, čitav niz programa, radionica, edukacija svih učesnika u obrazovanju – rekla je ministarka i istakla da smatra da je to dalo neke početne rezultate.

Ona je ocenila da se rezultati ogledaju u tome što roditelji malo manje brinu za bezbednost dece kada odlaze na ekskurzije, kada odlaze u školu.

– Škola mora biti bezbednan prostor, a ne samo prostor u kojem se realizuje obrazovno - vaspitni program – istakla je Đukić Dejanović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • O, da!

  pre 262 dana i 10 sati

  Do izbora će i pečene ševe da padaju sa neba.

  Oceni komentar:
  2
  18
 • Lola

  pre 261 dan i 22 sata

  Zašto bar vi prenosite laži koje izgovaraju vlasti. To treba preskakati. Ignorisati njihove laži, a ne davati im prostor.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • noname

  pre 261 dan i 22 sata

  Sve može pred izbore posle ništa od toga

  Oceni komentar:
  1
  14
 • Neko

  pre 261 dan i 13 sati

  To je pametan predlog, zavisi da li ce zaziveti. Bilo bi korisno da izvucemo decu zalutalu u ovom pokvarenom drustvu, da se vec krene na resavanju vaspitanja sa roditeljima jer cini se da ni oni sami neznaju kako da pomognu deci u vaspitanju, da negovorimo koliko ima pedagoga i psihologa nezaposlenih na Nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje Novi Sad - cela generacija, koji 15 godina cekaju posao u struci, prinudjeni su da vec odavno rade druge posl., cekajuci na drzavu da predlozi nesto pametno.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Vesna

  pre 261 dan i 6 sati

  Kakvi psiholozi.Da su potrebni bilo bi ih u Evropi.Oni su i uništili školu.Trenutno deluju ka direktorova falanga,za njegov interes špijuniraju,podmeću nastavnicima,svašta radi taj ološ po školama,samo ne ono što im je u opisu posla.

  Oceni komentar:
  15
  15
 • Dragiša Bojanić

  pre 260 dana i 20 sati

  E baš će to da reši probleme!!!

  Oceni komentar:
  2
  9
 • More mars

  pre 260 dana i 18 sati

  Niste kadri da ljudsku platite ni postojece...odgovornost neopevana a SVE za nesto malo vise od minimalcq

  Oceni komentar:
  1
  11
 • Velja

  pre 259 dana i 22 sata

  Pedagozi i psiholozi su unistili disciplinu u skolama.Zaposlite jos da haos bue veci.Oni umesto da se bave disiplinom i nasiljem rade posao koji nije njihov.Uce prosvetare kako da rade kao da oni nisu osposobljeni za rad vec su pali sa grane.Bice sa njima jos veci cirkus u solama.

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Ka

  pre 259 dana i 10 sati

  Ne razumem, pa svaka škola odavno ima psihologa i pedagoga.Ministarka,niste u toku

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Natalija

  pre 258 dana i 34 minuta

  Baš lepo što će biti posla za pedagoga i psihologe sa Filozofskog fakulteta. Zašto ministarka prosvete ne stavi zakone nove-stare u proceduru, vrati prosveti integritet koji je imala, nego psihoterapija za decu. Ma sjajno. Od vrtića sa Novim osnovama Godine uzleta pravimo neuroticne, bezvoljne, poremećeni pažnje i koncentracije male ljude a onda u školi da pričamo, da vidimo. Ode mast u propast, to je definitivno ako se nešto radikalno ne promeni. Nismo mi Zapad , naši uslovi rada su katastrofa.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Natalija

  pre 258 dana i 29 minuta

  Na jednog vaspitača ili učitelja ide 30-oro dece, dok na Zapadu do 10-oro. Kakva projektna nastava ili projekti u vrtiću. Filozofski fakultet uništava predskolstvo , a razlog tome je znači zapošljavnje psihologa i pedagoga. A što nema profesora to i nije važno. Pa šta će nam . Deci će izgleda trebati samo razgovor. Ne znam samo ko će nas lečiti, učiti, braniti za jedno 20 godina?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Dragi Veljo

  pre 257 dana i 22 sata

  Veljo, to ti je kao sa građevinskim inspektorom. Školski psiholog čuva sebe, i detetu koje pravi probleme će povlađivati, da mu slučajno ne bi neko rekao da "ne postupa po europskim pravilima i svetskim pravima deteta". Tu sama istina nema nikakve veze.
  Kao kad građevinski inspektor dođe u kontrolu, i ne pipnuvši zid kome je popucao malter, izjavi da će ceo zid da padne. A osnovno je da obiješ deo maltera da vidiš kakva je situacija iza njega. Čuva sebe i svoj stražnji deo.
  Zato i jesi u pravu.

  Oceni komentar:
  0
  0