MINISTARKA: Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

MINISTARKA: Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je Srbija već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji koji će omogućiti lakše kretanje i putovanje van zemlje.

Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, precizirala da digitalni sertifikat nije kovid pasoš.

To je druga vrsta isprave. EU se povukla iz toga, jer je on sadržao i broj pasoša, neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste – naglasila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema njenim rečima, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja sertifikata. 

Srbija je, kaže Matić, već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija.

Ona je navela da je jedna od opcija da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, a moraju se proći provere i autentifikacije, kao i da će postojati više opcija.

Podsećamo, grčki ministar turizma Haris Teoharis je izjavio da Grčka namerava da počne letnju sezonu sredinom maja, odnosno, da će 14. maja otvoriti vrata za strane turiste pod uslovom da su se ili vakcinisali protiv Kovida -19, ili da imaju antitela ili negativan test.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • новосађанин

  pre 699 dana i 22 sata

  Значи и Србија уводи "жуте траке". Одлично. Где eU оком, " влада Р. Србије" скоком.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • новосађанин

  pre 699 dana i 22 sata

  Шалим се. Моћи ће да путују.

  Oceni komentar:
  1
  1