Ministarstvo: Najčešće su prijavljivani rad na crno i neisplaćivanje zarada

Ministarstvo: Najčešće su prijavljivani rad na crno i neisplaćivanje zarada

Ministvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predstavilo je u ponedeljak 21. maja prve rezultate projekta "Reci NE radu na crno".

Poslednja dva meseca inspekcije rada pojačano obilaze teren i poslodavce, a rezultat toga je pojačan nadzor za preko 20 odsto.

Najčešće prijavljene nepravilnosti su rad na crno, neisplaćivanje zarada, neisplaćivanje zarada za prekovremeni rad, nedostavljanje obračuna zarade i neisplaćivanje naknade trudnicama.

- Mi smo do sada izvršili preko 3089 nadzora, tom prilikom je kontrolisano 23.248 zaposlenih. I prilikom nadzora smo ustanovili da je 1659 lica radilo na faktičkom radu ili popularno rečeno radilo na crno – rekao je Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.

Za dva meseca kontrole izdato je 113 rešenja koje zabranjuju rad subjektima.

Rad na crno šteti državi, ali u najvećoj meri šteti našim radnicima, istakao je ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da država želi svima da obezbedi pravo na dostojanstven rad.

- Da oni svi znaju da država stoji na njihovoj strani i da neće dopustiti bez obzira o kome se radi, da li su to privatni, državni poslodavci, da li su to strani ili domaći, da neće da dozvoli da se bilo šta radi mimo zakona – objasnio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ministar je najavio Izmene i dopune zakona o radu za 2020. godinu, dok nas ove godine očekuju tri nova zakona vezana za radno pravo Zakon o sezonskom zapošljavanju, radu stanaca i zakon o štrajku, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Projekat "Reci NE radu na crno"  sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Sporazum o projektu potpisan je 8. septembra 2017. godine, a predviđeno vreme trajanja je 16 meseci.

Iz resornog ministarstva podsećaju i na besplatnu info liniju 0800 300 307, preko koje građani mogu anonimno da prijave sva kršenja radnih prava.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan