Ministarstvo: Naknade za porodiljsko odsustvo neće kasniti

Ministarstvo: Naknade za porodiljsko odsustvo neće kasniti

Porodilje sada imaju sigurnost jer država uplaćuje sredstva direktno na njihov račun i one ne moraju više da brinu o tome da li zavise od volje poslodavca, njegove likvidnosti ili želje da zatvori firmu, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije u subotu 28. jula obavestilo je javnost da neće biti kašnjenja prilikom isplate naknade za porodiljsko odsustvo, da nema razloga za brigu jer se kašnjenja koja su se događala u ranijem periodu neće dešavati.

Miloš Janković, v.d. pomoćnika ministra za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, istakao je da je upravo zato menjan zakon, da bi se zaštitili građani.

- Isplate su ranije kasnile po tri, šest ili 10 meseci, imali smo različite sporove i primedbe na rad. Sada je to promenjeno i predviđeno je da država, odnosno resorno ministarstvo uplaćuje direktno na račun porodiljama i te isplate će ubuduće biti isplaćivane između 20. i 25. u mesecu, za prethodni mesec. Niko neće biti oštećen – naglasio je Janković.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom propisano je da ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, vrši isplatu mesečnih iznosa naknade zarade na tekući račun korisnika.

Za porodiljska odsustva koja su započeta od 1. jula 2018. godine i kasnije, isplata naknade zarade vršiće se na navedeni način, u periodu 20. do 25. u mesecu za prethodni mesec. Postupak ostvarivanja prava po novom zakonu je pojednostavljen, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija isključenje vode novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad zodijak raspored sahrana i ispraćaja horoskop jkp lisje štrajk poštara sahrane novi sad bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević skupština grada novog sada horoskopski znaci elektrovojvodina Dom zdravlja Novi Sad novosađani novorođenčad dnevni horoskop servisne informacije novi sad pošte srbije raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez struje vremenska prognoza bez vode Republički hidrometeorološki zavod Isključenje struje isključenja struje