MINISTARSTVO: Neće biti odlaganja početka grejne sezone

MINISTARSTVO: Neće biti odlaganja početka grejne sezone

Grejna sezona u Srbiji počeće na vreme i po planu, to je danas rekla državna sekretarka u ministarstvu rudarstva i energetike.

Jovanka Atanacković je navela da planovi štednje koji su napravljeni u većini javnih ustanova, javnih preduzeća i državnih institucija ne podrazmevaju odlaganje grejanja, niti smrzavanje u prostorijama, ali podrazumevaju niz drugih mera od kojih se neke mogu na prvi pogled učiniti građanima smešnim, ali kako kaže, zapravo nisu smešne.

Kada govorimo o državnom sektoru, sva javna preduzeća treba da naprave plan uštede za 15 odsto, da nam dostave te planove i da ih pratimo svakog meseca da li su se ostvarili ili nisu. Ne pričamo o smanjenju komfora života, pričamo samo o drugačijim navikama. Niti da nam bude hladnije, niti da imamo manje električne energije, niti da ne koristimo mobilne telephone, ali recimo da izvučemo punjač odmah iz struje. sklopljen ugovor o nabavci gasa s Rusijom po povoljnijoj ceni od tržišne, ali da će biti potrebno da se obezbede dodatne količine. Ne mogu brzo da se naprave novi kapaciteti uglja jer otvaranje novih polja mora da bude kontrolisano zbog zaštite životne sredine. Najbrža mera i glavni odgovor na energetsku krizu koja se tiče zimske sezone jeste štednja i ona mora biti prisutna svuda ‒ rekla je Atanacković, a prenosi Nova.rs.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan