MINISTARSTVO: Nova klasifikacija kvaliteta jaja

MINISTARSTVO: Nova klasifikacija kvaliteta jaja

Zahtevi za obeležavanje i klasiranje su strožiji nego ranije...

Službeni glasnik objavio je novi Pravilnik o kvalitetu jaja kojim su propisana dodatna pravila u proizvodnji i prodaji ove prehrambene namirnice.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je nova pravila za proizvodnju jaja, koja bi trebalo da u narednom periodu omoguće potpunu i nesmetanu trgovinu sa zemljama članicama EU i zemljama CEFTA.

Kako prenosi Radio-televizija Vojvodine, donošenjem ovog pravilnika postavljeni su novi, stroži zahtevi za obeležavanje i klasiranje jaja, kao i novi uslovi koji se tiču veličine, izgleda, pakovanja i načina držanja i ishrane koka nosilja.

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na jaja koja proizvođač malih količina direktno isporučuje krajnjem potrošaču jaja ili lokalnim maloprodajnim objektima.

U ondosu na kvalite, jaja se klasiraju jaja "A" klase (sveža jaja) i jaja "B" klase (namenjena industrijskoj proizvodnji).

Na primer, jaja koja se prodaju kao "A" klasa sa oznakom "ekstra" klasiraju se, označavaju i pakuju u roku od četiri dana od dana nošenja jaja.

Reči, "ekstra" ili "ekstra sveže" koriste se kao dodatna oznaka kvaliteta na pakovanjima koja sadrže jaja "A" klase, i tako označena mogu se naći u maloprodaji do devetog dana od dana nošenja jaja.

Podatak o načinu uzgoja koka nosilja za jaja "A" klase nalaziće se na samim jajima i na pakovanju jaja, a označavaće se posebnim oznakama ,"0 - jaja iz organskog uzgoja", "1 – jaja iz slobodnog uzgoja", "2 – jaja iz podnog uzgoja", "3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje mup novi sad vremenska prognoza novi sad jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad novosadska policija jkp lisje isključenja struje bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad servisne informacije bebe raspored sahrana i ispraćaja betanija 27. novosadski maraton novorođenčad RHMZ novosađani servisne informacije novi sad bez vode izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište elektrovojvodina KCV Spens JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad Aleksandar Vučić isključenje vode