MINISTARSTVO: Poziv nacionalnim manjinama za upis u Poseban birački spisak

MINISTARSTVO: Poziv nacionalnim manjinama za upis u Poseban birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije pozvalo je u subotu 21. jula pripadnike nacionalnih manjina, koji ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Srbiji, da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

 
Izbori će biti raspisani sredinom avgusta, a Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegove nedavno usvojene izmene i dopune precizno definišu čitavu proceduru, koja je ocenjena transparentnom i demokratičnom od strane svih zainteresovanih u ovom procesu, navodi se u saopštenju
 
Nacionalni saveti su tela koja ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.
 
Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri.

Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta.
 
Obrazac zahteva može se preuzeti na sajtu Ministarstva, a podnosi se prema mestu prebivalista ili mestu boravišta za interno raseljena lica.
 
Ministarstvo je podsetilo na to da od broja upisanih u posebne biračke spiskove zavisi i da li će određeni nacionalni savet biti biran na neposrednim ili elektorskim izborima, objašnjava se u saopštenju.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza RHMZ Vreme u Novom Sadu Srbija bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje novosadsko porodilište bez vode vremenska prognoza novi sad OK Vojvodina novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija istraživanje MUP Isključenje struje novosađani zdravlje elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod betanija matičar beograd isključenje vode bez struje vladimir putin odbojkaški klub vojvodina novorođenčad servisne informacije novi sad