MINISTARSTVO: Poziv nacionalnim manjinama za upis u Poseban birački spisak

MINISTARSTVO: Poziv nacionalnim manjinama za upis u Poseban birački spisak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije pozvalo je u subotu 21. jula pripadnike nacionalnih manjina, koji ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Srbiji, da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

 
Izbori će biti raspisani sredinom avgusta, a Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i njegove nedavno usvojene izmene i dopune precizno definišu čitavu proceduru, koja je ocenjena transparentnom i demokratičnom od strane svih zainteresovanih u ovom procesu, navodi se u saopštenju
 
Nacionalni saveti su tela koja ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.
 
Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri.

Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta.
 
Obrazac zahteva može se preuzeti na sajtu Ministarstva, a podnosi se prema mestu prebivalista ili mestu boravišta za interno raseljena lica.
 
Ministarstvo je podsetilo na to da od broja upisanih u posebne biračke spiskove zavisi i da li će određeni nacionalni savet biti biran na neposrednim ili elektorskim izborima, objašnjava se u saopštenju.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad Isključenje struje uskrs Kać isključenje vode betanija novosađani bez struje novorođenčad jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad isključenja struje gradsko groblje sahrane Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište servisne informacije Hitna pomoć JGSP "Novi Sad" Vreme u Novom Sadu bez vode vremenska prognoza novi sad sremski karlovci odbojka raspored sahrana novi sad bebe