MINISTARSTVO PRAVDE: Biće usvojen nacrt zakona o "nestalim bebama"

MINISTARSTVO PRAVDE: Biće usvojen nacrt zakona o "nestalim bebama"

Ministarstvo pravde veruje da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, piše u odgovoru na pitanje Radija Slobodna Evropa dan pošto je Komitet ministara Saveta Evrope pozvala Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama".

Ministarstvo pravde podseća da je ranija Vlada Srbije zakonski nacrt usvojila i prosledila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje, ali je zbog formiranja nove Vlade Srbije premijerke Ane Brnabić predlog, za koji je Savet Evrope dao pozitivnu ocenu, povučen iz skupštinske procedure.

Precizira se da je to uobičajeni postupak pri formiranju nove vlade.

- Ministarstvo pravde će kao i do sada nastaviti da u svom domenu čini sve kako bi roditelji koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta došli do istine – navode nadležni u ovom ministarstvu i upućuju da se sva pitanja u vezi sa komisijom, čije je formiranje inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, adresiraju na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Radio Slobodna Evropa podseća da, što se navodi i u odgovoru Ministarstva pravde, usvajanje tog zakona predstavlja i izvršenje obaveza Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava koji je presudio u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan