Ministarstvo preporučuje da se udžbenici za peti i prvi razred još ne kupuju

Ministarstvo preporučuje da se udžbenici za peti i prvi razred još ne kupuju

Uprkos upozorenju koje je Ministarstvo prosvete prošle nedelje uputilo svim školama u Srbiji, da ne prodaju neodobrene udžbenike za peti razred, pojedini roditelji već uveliko otplaćuju rate za ove komplete.

Nastavni plan i program za peti razred znatno je izmenjen i zbog toga će biti štampane nove knjige, čiji su predlozi tek stigli u ministarstvo. Zato još niko ne zna njihov konačan izgled, sadržaj i ponajmanje cenu, prenosi "Blic".

Međutim, pojedine škole roditeljima su još u novembru ponudile da naruče knjige za peti razred po ceni od 15.000 dinara, koliko su koštali kompleti koji su trenutno u upotrebi i koji nisu usklađeni sa novim planom i programom. Narudžbenica za udžbenike za peti razred podeljena je roditeljima ove nedelje i u nekoliko beogradskih škola.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da roditelji nipošto ne kupuju komplete udžbenika za prvi i peti razred osnovne škole sve do maja, kada će ministarstvo objaviti spisak odobrenih knjiga za ta dva razreda.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, naglašava da je školama zabranjeno da poručuju i nude roditeljima ove komplete jer još uvek nije izvršen konačan izbor izdavača koji će te knjige štampati.

- Ministarstvo je do ponedeljka od izdavača primalo predloge kompleta udžbenika i taj materijal odmah posle obrade prosledićemo Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na pregledanje i odobravanje. Ovaj proces traje dva meseca. Nejasno je zašto bi bilo ko iz škole predlagao roditeljima da kupe udžbenike za prvi i peti razred. Čuli smo da se to događa u nekoliko škola i odmah smo, početkom prethodne sedmice, uputili pismo svim osmoletkama da to ne čine. Nema logike da roditelji sada plaćaju udžbenike, ne znajući šta kupuju – ističe Nedeljkovićeva i dodaje da zbog ovog propusta nikako ne smeju da ispaštaju roditelji.

Ukoliko neko od roditelja kupi komplet knjiga za peti ili prvi razred prema preporuci škole, a on onda ne bude na spisku udžbenika koje je odobrio Zavod, škola će, kako kaže Nedeljkovićeva, te knjige morati da zameni odgovarajućim, i to mora da učini o svom trošku, ukoliko bude postojala razlika u ceni.

- Roditelji mogu bez ikakve bojazni da kupe udžbenike za sve razrede osnovne škole, sem za prvi i peti – ponovila je ona.

Nedeljkovićeva je podsetila da će novi nastavni planovi i programi biti orijentisani na sticanje primenljivog znanja, a ne na učenje bez razumevanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan