Ministarstvo preporučuje da se udžbenici za peti i prvi razred još ne kupuju

Ministarstvo preporučuje da se udžbenici za peti i prvi razred još ne kupuju

Uprkos upozorenju koje je Ministarstvo prosvete prošle nedelje uputilo svim školama u Srbiji, da ne prodaju neodobrene udžbenike za peti razred, pojedini roditelji već uveliko otplaćuju rate za ove komplete.

Nastavni plan i program za peti razred znatno je izmenjen i zbog toga će biti štampane nove knjige, čiji su predlozi tek stigli u ministarstvo. Zato još niko ne zna njihov konačan izgled, sadržaj i ponajmanje cenu, prenosi "Blic".

Međutim, pojedine škole roditeljima su još u novembru ponudile da naruče knjige za peti razred po ceni od 15.000 dinara, koliko su koštali kompleti koji su trenutno u upotrebi i koji nisu usklađeni sa novim planom i programom. Narudžbenica za udžbenike za peti razred podeljena je roditeljima ove nedelje i u nekoliko beogradskih škola.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da roditelji nipošto ne kupuju komplete udžbenika za prvi i peti razred osnovne škole sve do maja, kada će ministarstvo objaviti spisak odobrenih knjiga za ta dva razreda.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, naglašava da je školama zabranjeno da poručuju i nude roditeljima ove komplete jer još uvek nije izvršen konačan izbor izdavača koji će te knjige štampati.

- Ministarstvo je do ponedeljka od izdavača primalo predloge kompleta udžbenika i taj materijal odmah posle obrade prosledićemo Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na pregledanje i odobravanje. Ovaj proces traje dva meseca. Nejasno je zašto bi bilo ko iz škole predlagao roditeljima da kupe udžbenike za prvi i peti razred. Čuli smo da se to događa u nekoliko škola i odmah smo, početkom prethodne sedmice, uputili pismo svim osmoletkama da to ne čine. Nema logike da roditelji sada plaćaju udžbenike, ne znajući šta kupuju – ističe Nedeljkovićeva i dodaje da zbog ovog propusta nikako ne smeju da ispaštaju roditelji.

Ukoliko neko od roditelja kupi komplet knjiga za peti ili prvi razred prema preporuci škole, a on onda ne bude na spisku udžbenika koje je odobrio Zavod, škola će, kako kaže Nedeljkovićeva, te knjige morati da zameni odgovarajućim, i to mora da učini o svom trošku, ukoliko bude postojala razlika u ceni.

- Roditelji mogu bez ikakve bojazni da kupe udžbenike za sve razrede osnovne škole, sem za prvi i peti – ponovila je ona.

Nedeljkovićeva je podsetila da će novi nastavni planovi i programi biti orijentisani na sticanje primenljivog znanja, a ne na učenje bez razumevanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje dnevni horoskop novosadsko porodilište zodijak isključenje vode horoskop astrologija zdravlje izmena trase autobusa betanija jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode uhapšen diler elektrovojvodina korona virus bez struje servisne informacije novi sad novorođenčad obeležavanje novosadske racije raspored sahrana novi sad sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vlada srbije isključenja struje bebe raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad