Ministarstvo prosvete: Besplatni udžbenici biće obezbeđeni za 84.348 učenika

Ministarstvo prosvete: Besplatni udžbenici biće obezbeđeni za 84.348 učenika

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i treće i svako naredno dete u porodici, bez obzira na materijalni status.

Za nabavku udžbenika i publikacija za školske biblioteke Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojilo je 611.372.929 dinara, sa željom da u školskoj 2018/2019. godini obuhvati što veći broj đaka osnovnih škola.

Učenici iz socijalno ugroženih porodica dobiće udžbenike o trošku Ministarstva prosvete ukoliko njihovi roditelji dostave školi dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

O deci sa smetnjama u razvoju škole već imaju evidenciju, a da bi besplatne udžbenike dobilo treće i svako naredno dete u porodici neophodno je da još dvoje dece bude u sistemu školovanja.

Škole su već prijavljivale učenike koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike – zaključno sa 19. martom i prema evidentiranim prijavama pravo na besplatne udžbenike ostvaruje 84.348 učenika, po svim navedenim kategorijama, prenosi "Dnevnik".

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik.

U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prošle godine besplatni udžbenici obezbeđeni su za 86.000 učenika, a za te svrhe i nabavku publikacija za školske biblioteke izdvojeno je 597.330.838 dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan