MINISTARSTVO: Tajni kupci – novina u borbi protiv sive ekonomije

MINISTARSTVO: Tajni kupci – novina u borbi protiv sive ekonomije

Prikrivena kupovina omogućiće inspektorima da kontrolišu privredne subjekte bez prethodne najave i pokazivanja naloga i službene legitimacije...

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će u 2019. godini inspektorima biti na raspolaganju još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije – prikrivena kupovina.

To je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje su usvojene u decembru 2018. godine i počele su da se primenjuju.

Prikrivenu kupovinu koristiće inspektori kada osnovano sumnjaju da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat ili da ne izdaje račun, i kada ne mogu na drugi način da pribave dokaze ili je otežano pribavljanje dokaza o tome da li je, na primer, privrednik registrovan i da li izdaje fiskalni račun.

Inspektor kupovinom, kao tajni kupac, prikuplja dokaze i činjenice i tek nakon toga  pokazuje službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor.

Ovaj način se već koristi u drugim razvijenim državama i oruđe je u rukama inspektora u borbi sa nesavesnim privrednicima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je važno napraviti jasnu razliku između onih koji posluju u skladu sa zakonom, u odnosu na one koji svesno, s predumišljajem, krše zakon s namerom da prevare državu, građane ili radnike.

- Cilj je da ova mera doprinese  ukupnom povećanju efektivnosti inspekcijskog nadzora, posebno u onim slučajevima koji se okončavaju u sudskim postupcima – naveo je Ružić.

Ova vrsta dokazivanja učiniće postupke znatno kraćima i lakše objektivno dokazivima. S druge strane, šalje se jasna poruka da će onaj deo privrede koji je svesno u sivoj zoni biti efikasno procesuiran, odnosno da se protivzakonito poslovanje ne isplati i da se više ne može računati na to da postupci zastare, istakao je ministar.

Ovu mogućnost za sada su počeli da primenjuju inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zdravlje isključenje vode elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" obeležavanje novosadske racije uhapšen diler JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja betanija zodijak bez vode korona virus raspored sahrana novi sad jkp lisje bebe novorođenčad novosadsko porodilište sahrane novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje vlada srbije dnevni horoskop astrologija isključenja struje izmena trase autobusa bez struje horoskop Elektrodistribucija Novi Sad