Ministarstvo: Vanredna inspekcijska kontrola svih uvoznika voća i povrća

Ministarstvo: Vanredna inspekcijska kontrola svih uvoznika voća i povrća

U cilju otklanjanja i najmanjih nepravilnosti u pogledu deklarisanja proizvoda koji ulaze na tržište Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je nalog inspekcijskim službama da se izvrši vanredna kontrola svih uvoznika voća i povrća u zemlji.

Kroz intenziviranje kontrole želja nadležnih je i da se spreči uzmeniravanje javnosti i građana o zdravstvenoj ispravnosti poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da je u Srbiju uvezen paradajz, a da je na pakovanju pisalo da kora paradajza nije za ljudsku upotrebu.

Kako kažu u Ministarstvu, paradajz uvezen u Srbiju iz Turske je bezbedan za ljudsku upotrebu što su, navode, pokazale sve analize, prenosi Radio televizija Vojvodine.

- Najvažnije pitanje je zdravstvena ispravnost hrane i zbog toga podsećamo da se pre odobravanja svakog uvoza vrše detaljne laboratorijske kontrole koje su i u slučaju aktuelnog pitanja u vezi deklarisanja paradajza pokazale da je reč o potpuno ispravnim proizvodima – napominju u ministarstvu.

Kako je objašnjeno, na osnovu kontrole kod uvoznika utvrdeno je da je došlo do tehničke greške prilikom štampanja deklaracije.

- Tako je na deklaraciji koja se koristi za agrume (limun, pomorandže), ostao donji tekst deklaracije, gde se navode podaci o uvozniku, zemlja porekla, pri čemu ispod zemlje porekla nije izbrisana napomena da kora nije za ljudsku ishranu – rekli su u ministarstvu.

Ipak, utvrđivanje odgovornosti za greške koje su načinjene u pogledu samog teksta deklaracije je predmet rada nadležnih službi ministarstva koje su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenule postupke protiv odgovornih u procesu, poručuju nadležni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan