Ministarstvo: Vanredna inspekcijska kontrola svih uvoznika voća i povrća

Ministarstvo: Vanredna inspekcijska kontrola svih uvoznika voća i povrća

U cilju otklanjanja i najmanjih nepravilnosti u pogledu deklarisanja proizvoda koji ulaze na tržište Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je nalog inspekcijskim službama da se izvrši vanredna kontrola svih uvoznika voća i povrća u zemlji.

Kroz intenziviranje kontrole želja nadležnih je i da se spreči uzmeniravanje javnosti i građana o zdravstvenoj ispravnosti poljoprivrednih proizvoda na tržištu.

Mediji su pre nekoliko dana preneli da je u Srbiju uvezen paradajz, a da je na pakovanju pisalo da kora paradajza nije za ljudsku upotrebu.

Kako kažu u Ministarstvu, paradajz uvezen u Srbiju iz Turske je bezbedan za ljudsku upotrebu što su, navode, pokazale sve analize, prenosi Radio televizija Vojvodine.

- Najvažnije pitanje je zdravstvena ispravnost hrane i zbog toga podsećamo da se pre odobravanja svakog uvoza vrše detaljne laboratorijske kontrole koje su i u slučaju aktuelnog pitanja u vezi deklarisanja paradajza pokazale da je reč o potpuno ispravnim proizvodima – napominju u ministarstvu.

Kako je objašnjeno, na osnovu kontrole kod uvoznika utvrdeno je da je došlo do tehničke greške prilikom štampanja deklaracije.

- Tako je na deklaraciji koja se koristi za agrume (limun, pomorandže), ostao donji tekst deklaracije, gde se navode podaci o uvozniku, zemlja porekla, pri čemu ispod zemlje porekla nije izbrisana napomena da kora nije za ljudsku ishranu – rekli su u ministarstvu.

Ipak, utvrđivanje odgovornosti za greške koje su načinjene u pogledu samog teksta deklaracije je predmet rada nadležnih službi ministarstva koje su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenule postupke protiv odgovornih u procesu, poručuju nadležni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad raspored sahrana novi sad zodijak javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija magla zagađenje vazduha Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad elektrovojvodina zagađenje Isključenje struje isključenje vode jkp lisje betanija astrologija RHMZ bebe dnevni horoskop isključenja skupština grada novog sada bez vode bez struje matičar novi sad