MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Porodilišta moraju da objave ugovore sa oglašivačima

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Porodilišta moraju da objave ugovore sa oglašivačima

U Ministarstvu zdravlja kažu da su prvi ugovori sklopljeni još tokom 2003. godine, većina ih je obnovljena 2010, a očigledno se njihovo važenje proteže do danas, jer mnogim porodiljama poštom stižu pokloni i propagandni materijal o veštačkom bebi-mleku, čije je reklamiranje inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju.

Povodom zaključaka Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, da je čak 45 porodilišta širom Srbije imalo zaključene ugovore sa marketinškom firmom "Ker dajrekt", Ministarstvo zdravlja je preduzelo prve konkretne korake da se utvrdi kako je do toga došlo. Ova firma je lične podatke porodilja ustupila "Medis farmi", distributeru veštačkog mleka za bebe, koja je tu bazu podataka koristila za plasiranje propagandnog materijala.

Ministarstvo zdravlja je naložilo da sva porodilišta u Srbiji koja su zaključivala ovaj ili neki sličan ugovor, u bilo kom periodu, odmah obaveste resorno ministarstvo i hitno dostave kopiju tih dokumenata. Takođe, obavezani su da ugovore postave na svoje zvanične sajtove.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da pre izbijanja ove afere u javnosti uopšte nisu bili obavešteni o postojanju takvih ugovora.

- Cilj ove mere je da se transparentno vidi ko je, kada i sa kojim ciljem takve ugovore zaključio. Još važnije je da na taj način utvrdi šta je porodilište konkretno dobijalo zauzvrat, kažu u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su prvi ugovori sklopljeni još tokom 2003. godine, većina ih je obnovljena 2010, a očigledno se važenje tih ugovora protezalo i do danas, jer i posle sedam godina mnogim porodiljama poštom su dostavljani pokloni i reklamni materijal o adaptiranom bebi-mleku, čije je reklamiranje inače zabranjeno Zakonom o oglašavanju.

Iako su u prvi mah u mnogim porodilištima nadležni poricali postojanje pomenutih ugovora, ispostavilo se da retko koje od 58 porodilišta, koliko ih postoji u Srbiji, nije bilo uključeno u ovakve aranžmane.

Osim ugovora sa medicinskim ustanovama, postojali su i i ugovori firme "Ker dajrekt" s pojedinim radnicima u medicinskim ustanovama.

Ono što mora da utvrdi Ministarstvo zdravlja i ostali nadležni organi jeste ko je dozvolio da medicinski radnici u državnim zdravstvenim ustanovama anketiraju mlade majke i zamole ih da popune formulare, u kojima su ostavljale svoje lične podatke. Glavno pitanje je koji ljudi su to uradili i kakvu su korist zauzvrat dobijali za sebe ili za bolnicu.

Poverenik je inače zaključio da "Ker dajrekt" i "Medis farm" nisu nedozvoljeno obrađivale podatke o ličnosti porodilja. Naime, na formularu koje su ispunjavale naglašeno da se podaci mogu koristiti i u svrhe direktnog marketinga.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan