MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Posao i specijalizacija za 600 mladih lekara

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Posao i specijalizacija za 600 mladih lekara

Plan ministarstva zdravlja za premošćavanje generacijskog jaza u bolnicama i ambulantama.

Oko 600 mladih lekara – od ukupno 2.000 koliko ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – koje će, prema najavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, u narednih nekoliko meseci zaposliti državno zdravstvo, uz radnu knjižicu dobiće i priliku da se usavršavaju, da upišu specijalizaciju i prođu sve potrebne obuke kako bi adekvatno mogli da zamene starije kolege koje odlaze u penziju.

To je jedini način da se premosti generacijski jaz nastao zbog ranijeg, višedecenijskog odsustva kadrovske politike u zdravstvu, zbog kojeg se ovaj sistem našao u nezavidnoj situaciji da specijaliste koji odlaze u penziju nema ko da zameni. Starosna struktura u državnom zdravstvu je nepovoljna, jer većina specijalista do penzije ima još samo 10 godina rada.

- Specijalista nema na birou nezaposlenih. Zbog toga moramo da edukujemo novu generaciju lekara koji će po završetku specijalizacije odmah biti spremni da samostalno rade – kaže za "Novosti" Lončar.

- Ideja je da zaposlimo mlade lekare i omogućimo im sve što je potrebno da za četiri ili pet godina budu obučeni i spremni da zamene specijaliste koji odlaze u penziju. Stvaranje nove generacije specijalista je jedini model kojim možemo da izbegnemo situaciju u kojoj su se našle mnoge zemlje u našem okruženju, koje su ulagale u opremu i infrastrukturu ali su ostale bez kadrova jer su lekari otišli u EU – dodao je ministar zdravlja.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dragance

  pre 833 dana i 18 sati

  Vazno je da ce opet raditi veze. Zapossliti pocetnike i da im drzava plati specijalizacije , a ne one koji su vec dosta toga platili i uradili. Igre bez granica. Zavrse mamini i tatini sinovi pola ispita preko veze, dobiju posao preko veze, pa onda specijalizaciju, aoni vredni, posteni i ciji su roditelji prodali imovinu ne mogu da dobiju posao. PROSTO NE TREBAJU ....

  Oceni komentar:
  1
  1
novosađani isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje Aleksandar Vučić servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija bez vode humanitarna akcija izmena režima saobraćaja 27. novosadski maraton bez struje Spens mup novi sad raspored sahrana novi sad novosadska policija jkp novosadska toplana bebe KCV servisne informacije novi sad novorođenčad betanija sahrane novi sad novosadsko porodilište elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode MUP Srbije Isključenje struje