Ministartsvo prosvete izdalo preporuku za đačke ekskurzije i izlete

Ministartsvo prosvete izdalo preporuku za đačke ekskurzije i izlete

Ministarstvo prosvete dalo je preporuku kako treba da se izvode rekreativna nastava, ekskurzije, zimovanja i druga putovanja učenika i dece u školama.

Nova pravila važe od 14. marta, a neke škole su već poslale dopis roditeljima šta je od dokumenata potrebno da prilože, kako bi mogli da pošalju dete na ekskurziju. Tako, ako želite da vaše dete ode na rekreativnu nastavu ili bilo koje putovanje duže od dva dana biće vam potrebna potvrda izabranog lekara o zdravstvenom fizičkom i psihičkom stanju učenika.

Škole su u obavezi da preduzmu mere prevencije pre polaska na put, između ostalog, da od roditelja prikupe izjave da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome i znakove infekcije, da u istom periodu nisu lečena od Kovida-19, kao i da među članovima uže porodice nije bilo zaraženih, piše "Blic".

Inače, neke novosadske srednje škole i gimnazije već prikupljaju rate od roditelja za ekskurzije koje su planirane tokom prolećnog raspusta, krajem aprila.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Voša

  pre 382 dana i 17 sati

  Škole NISU u obavezi da preduzmu ništa. Pravilnik o organizovanju ekskurzija, izleta i sličnih putovanja kaže da je obavezno agenciju izabrati na tenderu. Ovo podleže zakonu o javnim nabavkama, a to niko ne sprovodi. Većina škola put organizuje tako da se putovanje predstavi kao da je grupa građana otišla do agencije i iznajmila pratioca koji je zapravo razredni, učitelj i sl. Zato se u školi ništa i ne sme pričati o ekskurziji. Na kraju, ko je odgovoran u slučaju problema? Niko

  Oceni komentar:
  1
  8