Ministrima u Vladi Srbije povećane plate, Vulinu čak 140 odsto

Ministrima u Vladi Srbije povećane plate, Vulinu čak 140 odsto

Nakon što su poslanici Skupštine Srbije usred pandemije i krize dobili povećanje plata, uz zdravstvene i sve ostale radnike javnog sektora, nagrađeni su i ministri – uvećanjem zarade u proseku za 10 do 30 odsto.

To se može zaključiti iz uporedne analize primanja ministara u ovom i prethodnom mandatu koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. U slučaju ministra policije Aleksandra Vulina ta povišica je čak 140 odsto. Ova uvećanja došla su usred krize izazvane koronom, štrajkova privrednika, frilensera, otpuštanja, piše Nova.rs.

Da će uvećanja biti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u novembru prošle godine.

Ići ćemo od 1. januara i u uslovima kovid i svetske ekonomske krize, sa povećanjem plata svim medicinskim radnicima za daljih pet odsto, a za sve druge u javnom sektoru za 3,5 odsto, odnosno pet odsto od 1. aprila – objasnio  je tada Vučić.

Za ministre, očigledno, važe drugi parametri, a to se vidi u izveštajima o imovini i primanjima državnih funkcionera, koji su sveže objavljeni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Sudeći prema prema podacima koji su zvanično objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, zdravstvenim radnicima sledovalo je pet odsto, a ministrima i do 30.

Aleksandar Vulin je najviše plaćen član izvršne vlasti

Apsolutni rekorder je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Njemu je plata u odnosu na prethodnu uvećana za više od 140 odsto, sa 92.246 dinara koliko je primao kao ministar odbrane, na 225.841 koliko sada prima kao ministar policije.

Tako je Vulin, praktično, najviše plaćen član izvršne vlasti, jer recimo premijerka Ana Brnabić mesečno prima 128.320 dinara, koliko je bila plaćena i u prošlom mandatu, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 157.262 dinara, saznaje Nova.rs.

Nije poznato da je i jedan ministar do sada imao ovako visoku platu, te se nameće pitanje i čime je ovoliku zaradu zaslužio.

Za gotovo 30 odsto plata je veća i ministru Branku Ružiću, koji doduše u mandatu nove vlade Ane Brnabić ima i zvanje potpredsednika.

Kolike su plate ostalim članovima Vlade i ko je jedini ministar kome je smanjena zarada, pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
5
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Herakle

  pre 672 dana i 2 sata

  Kako neko moze da lajkuje ovu vest? Osim ako nije sam Vulin. Ne uvlači se on za džabe. Učite se budući poltroni.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Relja

  pre 672 dana i 1 sat

  Mora da opravda one silne sate presluskivanje presednika strucan covek.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • sramoga

  pre 671 dan i 21 sat

  S R A M O T A!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Maks

  pre 671 dan i 3 sata

  Dotakli smo samo dno dna sa ovakvim kadrom.

  Oceni komentar:
  0
  3