Mir, mir, mir, niko nije kriv: Rešen slučaj vršnjačkog nasilja u Tozinoj školi

Mir, mir, mir, niko nije kriv: Rešen slučaj vršnjačkog nasilja u Tozinoj školi

U OŠ "Svetozar Marković Toza" održan je Dan pomirenja, koji je usledio nakon pomirenja trojice osmaka koji su dugo bili u svađi.

Naime, da bi ozvaničili kraj sukoba dvojice učenika osmog razreda, s jedne strane, i još jednog njihovog vršnjaka, s druge, koji su bili u lošim odnosima već oko godinu dana, zavađeni dečaci rukovali su se pred svojim drugarima i okupljenim učenicima, u svečanoj sali škole.

Raspletu vršnjačkog sukoba kumovao je direktor škole Petar Narančić. On je objasnio da je škola ovaj slučaj vršnjačkog nasilja prvo pokušala da reši putem zakonskih procedura u okviru škole, ali se njihov sukob produbio i van okvira škole, te su počeli da se mešaju i stariji i roditelji i ostala rodbina i sve je pretilo da poprimi mnogo veće i opasnije razmere.

- Sigurno je svoj trojici bilo neprijatno da dolaze u školu u grču, ne znajući ko će koga kada napasti. Zato sam odlučio da sa njima porazgovaram i pokušam da im objasnim da je najbolje za njih da se rasterete i ne dolaze u školu u strahu. Došli su nakon nekoliko dana i rekli mi da su odlučili da se pomire. Rekli su da su shvatili da su prenaglili i da to nije put kojim žele da idu, a pošto sada završavaju osnovnu školu, žele da se kao ljudi rastanu i da mogu jedan drugog sutra da pogledaju u oči, rekao je Narančić.

Nakon direktorove uspešne medijacije, u školi je organizovan i svojevrsni Dan pomirenja, koji je okupio preko 40 đaka ove škole i na kojem su nekada zavađeni dečaci ispričali svoja iskustva i razloge zbog kojih su jedni drugima konačno pružili ruke i rešili da sve ružno ostave iza sebe.

Kako su natpisi u medijima puni vesti o vršnjačkom nasilju, direktor škole Petar Narančić ističe da ovaj slučaj treba da bude primer da se svaki sukob može rešiti na tolerantan i miran način. - To je bio velik sukob i ne možemo očekivati od njih da budu drugari, ali zamolio sam ih da to urade zbog sebe. Toga treba da se sećaju kao nečeg velikog što su uradili za sebe, svoje drugare i samu školu, rekao je on i dodao da škola vrlo ozbiljno radi i na prevenciji vršnjačkog nasilja, a kreće se već s učenicima petog razreda.

- Veoma je važno da se o ovoj temi javno govori i da se ponad čak izađe iz strogog okvira profesionalizma i procedura i da se stvar sagleda sa ljudske strane, jasan je Narančić.

Sa njim se složila i Dragana Ćorić, predsednica udruženja "Roditelj" i jedna od tvoraca "Aleksinog zakona" koji se bavi problemom vršnjačkog nasilja. Ona je istakla da je medijacija i zakonski jedan od prvih načina na koji škola treba da rešava problem vršnjačkog nasilja, što se u "Aleksinom zakonu" naziva "ugovor o ponašanju".

- To predviđa da učenici javno kažu da su pogrešili i da više neće jedan drugom praviti probleme. Ovo što se desilo u Tozinoj školi je divan primer onoga kako vršnjačko nasilje treba da se rešava, jer se mi odrasli trebamo prvenstveno postaviti kao ljudi, roditelji i sa te strane ući u rešenje sukoba, pa tek onda kao šturi profesionalci. Samo se nadam da će ovaj primer pokazati svoj zavađenoj deci da je pomirenje moguće i veoma jednostavno i da ne treba to da rade zbog nas odraslih, već zbog sebe i da kad se jednom pomire ne treba nikad više ponovo da se svađaju, zaključila je Dragana Ćorić.

Dan pomirenja će u OŠ "Svetozar Marković Toza" postati redovna praksa, prilikom koje će učenici u sukobu pokušavati da reše svoje nesporazume pred vršnjacima.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan