"MIRIS ORIJENTA": Azijski začini i testenine sve popularniji među Novosađanima (FOTO)

"MIRIS ORIJENTA": Azijski začini i testenine sve popularniji među Novosađanima (FOTO)

Osim klasičnog vojvođanskog ručka i nezaobilaznog roštilja, među novosadskim gurmanima sve su zastupljeniji i ukusi jugoistočne i istočne Azije, te kinesku hranu svrstavaju kao jednu od omiljenih stavki na svom meniju.

Koliko se ona odomaćila govori i podatak da naše sugrađanke sve češće, umesto "klasike", za svoje ukućane i goste pripremaju orijentalne specijalitete, jer ova hrana ne iziskuje puno novca, posebno ako pustite mašti na volju.

Azijski način pripreme hrane dosta se razlikuje od većine drugih kuhinja širom sveta, najpre po tome što se u u jela stavlja više povrća a manje mesa, a karakteristična je i po mešavini, na prvi pogled, nespojivih ukusa, kao i po upotrebi raznovrsnih začina.


Zato su se ljubitelji egzotike na tanjiru veoma obradovali kada je pre godinu dana u Novom Sadu otvorena specijalizovana prodavnica kineskih, japanskih, tajlandskih i indijskih začina "Miris orijenta" koja se nalazi u ulici Cara Dušana.

Ukoliko rešite da se prošetate do ove radnjice pripremite se za trošak, jer iako ništa nije skupo, jednostavno nećete moći da odolite kupovini, pa i ukoliko dođete namenski samo po jedan začin, znajte da ćete kupiti barem tri.

Teško da ćete uspeti da odolite i crvenom i crnom pirinču, lepljivom suši pirinču, tapioki ili sosu od ostriga. Ovde ćete naći i riblji sos, vasabi, brašno od slatkog krompira, ali i razne vrste sirćeta.


Vlasnica radnje Nataša Kovačević kaže da je prodavnicu otvorila zahvaljujući svojoj majci koja je pripremala, po mnogima, neobične obroke i to kada su oni bili retkost na ovim prostorima.

– Moja mama je uvek volela da eksperimentiše u kuhinji i trudila se da nam priprema zdravije obroke. Pošto tada proizvodi poput soja sosa, đumbira, algi ili pirinčane testenine nisu bili dostupni u našim prodavnicama, sećam se da sam kao dete putovala sa roditeljima u Mađarsku kako bi sve te začine nabavili. Komšiluk nas je u to vreme smatrao čudacima, jer smo se drugačije hranili nego što je to običaj u Srbiji – priča Nataša.


Iako mnogima kombinacija slatkog i kiselog na prvi pogled ne deluje primamljivo, uverili smo se da ipak nije tako. Zato ovde možete da kupite nekoliko vrsti slatko-kiselog sosa, koji će dati specifičan, ali veoma zanimljiv ukus jelu.

Ako pak ne želite toliko da eksperimentišete, odlučite se za nezaobilazni dodatak kineske kuhinje – soja sos.


Za ljubitelje ljute i više začinjene hrane tu je sečuan sos. Jedan od njegovih glavnih sastojaka jeste ljuta papričica, pa ako želite da pojedete pravo ljuto jelo ovaj sos je pravi izbor za vas. Takođe, u ovoj radnjici možete da birate da li ćete da kupite soseve u tečnom stanju ili u tabli.

– Kada je reč o sosevima u tabli, moram da napomenem da oni duže traju, jer odlomite onoliko koliko vam treba i sami kombinujete ukus. Oni se uglavnom stavljaju kao dodatak jelima, a imamo i gotove soseve u flašicama koji su takođe jako ukusni i traženi. Osim toga, Novosađani najviše kupuju original nudle, testeninu od pirinča, ali i testeninu od batata, slatkog krompira. Testo od slatkog kromripa mora dugo da se kuva jer je poprilično tvrdo, pa svaki put dajem mušterijama savet kako da ga skuvaju. Ovo testo više kupuju Kinezi, jer znaju kako se priprema – priča Nataša.


Takođe je veoma traženo i ulje od bibera, ali i od susama, a naša sagovornica navodi da bi susam trebalo da koristi svaka žena jer sadrži puno kalcijuma.

– Ono što mnogi ne znaju jeste da od susama može da se pravi pašteta koja je zdravija i ukusnija od one koju uglavnom jedemo. Takođe, za vegane i sve ljude koji žele zdravije da se hrane uvek preporučujem pirinčano brašno, mleveni kim i anis koji je odličan za kožu, posebno ako se njime umiva – kaže Nataša.



Osim začina i testenine, u prodavnici "Miris orijenta" možete da kupite i zdrave grickalice, a među Novosađanima, ali i Rusima koji žive u našem gradu, najpopularniji je čips sa ukusom škampa. Takođe veoma je tražen i pirinčani kolač, kao i grickalice od sušenih lignji.

– Rusi su nam stalne mušterije, oni baš uživaju u orijentalnoj kuhinji. Kada je bilo prvenstvo u fudbalu svakodnevno su dolazili da pazare po nekoliko pakovanja sušenih lignji, koje grickaju uz pivo. Takođe je veoma tražen i lotosov koren, koji se prži a može i da se kuva, veoma je sličnog ukusa bambusu – otkriva naša sagovornica.



Kako saznajemo od Nataše, koren lotosa štiti od prolećnih alergija, a njegova konzumacija preporučuje se i osobama koje imaju problema sa plućima i čestom upalama sinusa.

Naša sagovornica svima preporučuje da u ishranu uvrste i alge, za koje kaže da su veoma zdrave. Osim za suši, one mogu da se koriste i kao dodatak hrani i sokovima

Inače, proizvodi u "Mirisu orijenta" staju od 140 dinara pa naviše, tako da ovde može da se nađe ponešto za svačiji ukus i svačiji džep.

Oceni vest:
32
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milan

    pre 1849 dana i 11 sati

    Lep clanak,ali zasto kineska testenina,verovali ili ne ali mi smo u becu nedavno jeli orijentalno jelo sa testeninom crnog kima i sasvim slucajno smo saznali da je proizvod iz srbije,pa eto i mi konja za trku imamo

    Oceni komentar:
    6
    15
  • pera

    pre 1849 dana i 2 sata

    koja budala daje negativnu za ovako lepu vest...

    Oceni komentar:
    6
    15
  • Cecili

    pre 1848 dana i 13 sati

    nije zbog mame otvorila nego iskopirala vec postojecu prodavnicu xaxaxaxaxa

    Oceni komentar:
    5
    10
  • duda

    pre 1806 dana i 7 sati

    Odusevljena sam proizvodim, sasvim sam sigurna da cu cesto odlaziti , kupovati i uzivati u svemu sto kupim. Tek sam danas otkrila prodavnicu.

    Oceni komentar:
    0
    2
  • duda

    pre 1586 dana i 3 sata

    Da li jos uvek postoji prodavnica.

    Oceni komentar:
    1
    1
  • Dejan

    pre 1354 dana i 23 sata

    Da li postoji radnja i dalje na istom mestu ili su promenili lokaciju?

    Oceni komentar:
    0
    0
  • Ferenc sass

    pre 1354 dana i 5 sati

    Ima li neki tel kontakt radnje ? Posto ne vidim nigde ! Voleo bih na narucim vise artikala ! Post express aks bex kurirskom sluzbom ima li narucivanje !

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Mojnovisad.com

    pre 1354 dana i 4 sata

    Možete se informisati putem njihove Fejsbuk stranice:
    https://www.facebook.com/mirisorijent/
    Broj telefona: 021 6362663

    Oceni komentar:
    0
    0