Misija MMF za Srbiju: Veće plate i penzije ni u 2017.

Misija MMF za Srbiju: Veće plate i penzije ni u 2017.

Džejms Ruf, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora.

Kako je rekao Džejms Ruf, MMF ne vidi prostor za povećanje ni u 2017. godini. On je, u intervjuu za novi broj NIN-a, rekao da svaki razgovor o platama u javnom sektoru i penzijama mora krenuti od veoma teške demografske situacije.
 
- Javni sektor zapošljava više ljudi nego privatni, a za isti posao isplaćuje veće zarade. Uz to, na svakog radnika koji uplaćuje doprinose u penzijski sistem dolazi penzioner. Zato se prvobitni program oslanjao ne samo na značajna smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, već i na potpuno zamrzavanje plata i penzija tokom tri godine, objasnio je šef Misije MMF, koja je od danas u Srbiji.
 
- Fiskalni rezultati koji su u 2015. bili znatno bolji od očekivanih stvorili su prostor za određena povećanja plata i penzija, a realna vrednost povećanja je bila mnogo bolja nego obično, pošto je inflacija bila znatno niža nego što se očekivalo”, dodao je. Kada je reč o narednom periodu, postavlja se pitanje da li su dalja povećanja opravdana i da li Srbija može da ih priušti, nastavlja Ruf i ukazuje na to da bi očekivanja trebalo prilagoditi okruženju u kome vlada niska inflacija.
 
- Takođe, došlo je do značajnog kašnjenja reformi u oblasti racionalizacije u javnom sektoru, što znači da smanjenje troškova zarada u javnom sektoru i penzija napreduje sporije nego što je planirano. To ukazuje na zaključak ne samo da povećanja plata i penzija u 2016. ne dolaze u obzir već i da, ukoliko vlada ne identifikuje značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za njih ni u 2017, izjavio je šef misije MMF za Srbiju.
 

NIŠTA BEZ NASTAVKA EKONOMSKOG RASTA: Na pitanje kada građani Srbije mogu da očekuju povećanje životnog standarda, kaže da je to uvek izazov na kratak rok, jer na početku realni dohoci obično padaju dok se preveliki budžetski deficit stavlja pod kontrolu. Međutim, nastavlja, nakon inicijalnog perioda, pokazuju se koristi od programa u pogledu dohotka i zaposlenosti kada se nastavi ekonomski rast i kada, uz podršku reformi, dostignu više nivoe nego u prošlosti. Uveren sam da Srbija, sa svojim jakim ljudskim kapitalom i istorijskom ulogom trgovinskog i privrednog centra, može da bude uspešna na svom putu.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu 021.rs. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad betanija obustava rada novorođenčad Isključenje struje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije isključenja struje zodijak bez vode Elektrodistribucija Novi Sad štrajk poštara bebe novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad Bukovac astrologija dnevni horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje bez struje Spens isključenje vode elektrovojvodina štrajk u pošti pošte srbije