"MISLIŠA I IGRIŠA": Mesto gde se rado edukuje cela porodica (FOTO)

"MISLIŠA I IGRIŠA": Mesto gde se rado edukuje cela porodica (FOTO)

Oni pomažu osnovcima i srednjoškolcima da bolje shvate gradivo i da se popravi loša ocena, pripremaju predškolce za školu, a đake za završne ispite i prijemni za Medicinski fakultet, podučavaju decu i odrasle stranim jezicima... Ponekad im dolaze cele porodice, svako po komadić dodatnog znanja koji im fali, jer se ovde osećaju prijatno i znaju da su rezultati zagarantovani.

Novosađanka Mirjana Zuković je, nakon 25 godina rada kao profesor srpskog jezika i književnosti u osnovnoj i srednjoj školi, poželela da pokrene nešto svoje, gde bi se obrazovanjem bavila na drugačiji način nego što je to slučaj u državnim školama. U martu 2014. godine otvara jezičko-edukativni centar "Misliša i Igriša", koji se sada nalazi u Mičurinovoj ulici. Isprva je imala dosta poteškoća, ali je vremenom našla svoj put, a s početka su joj puno pomogla njena, sada već odrasla deca.

Nažalost, uviđam da malo ljudi shvata značaj dodatnog obrazovanja. Pre će izdvojiti novac za estetske tretmane, nego za časove, što mi govori da se više ulaže u spoljni izgled nego u intelekt. Ipak, mi smo usmereni na one koji odlično znaju da je pravo ulaganje u sebe učenje – komentariše vlasnica za portal Moj Novi Sad.


U njenom edukativnom centru simpatičnog naziva uče se engleski, nemački, ruski, italijanski i mađarski jezik, a obuhvaćeni su svi nivoi znanja. Pored toga, radi se pripremna nastava iz srpskog, matematike, fizike i hemije i dopunski časovi iz srpskog i matematike. Veoma su uspešni i u pripremi predškolaca za školu, u okviru čega se rade. početno pisanje i grafomotorika, a s obzirom na to da u kolektivu imaju i psihologa i pedagoga, za školu pripremaju i decu sa poteškoćama u razvoju, koju očekuje period inkluzije. Buduće studente Medicinskog fakulteta podučavaju iz biologije i hemije.

Imamo dosta roditelja koji svoju decu dovode duže od pet godina, te su ona ovde bukvalno odrastala i sazrevala. Recimo, neka deca su u petom razredu krenula kod nas na strane jezika ili na privatne časove, a sad ih pripremamo za srednju školu. Smatram da je to znak da dobro radimo svoj posao – kaže Mirjana i dodaje da su svi predavači fakultetski obrazovani, što ona smatra veoma bitnim.


Među polaznicima ističe jednu porodicu gde "svi idu na sve", odnosno mama i tata pohađaju engleski, a dvoje dece na engleski i nemački i dodatne časove iz srpskog. Takvi slučajevi dobijaju pravo na porodičnu članarinu sa popustom, a popusti su aktuelni i za studente i penzionere.

Najponosnija sam kada se deca koju pripremam za prijemni nakon bodovanja liste jave sa vestima da su upisali željene škole. S obzirom na to da je moj suprug profesor matematike i fizike, a ja srpskog, to smatram pravim porodičnim uspehom – sa zadovoljstvom pominje ova Novosađanka.


Nekada su očekivanja nerealna i gotovo da se od predavača očekuje da ima čarobni štapić, stoga ona ističe važnost započinjanje obuke na vreme važnost i kontinuiteta.

Roditelji neretko imaju zahteve da njihovo dete naučimo "danas za sutra". To ne ide tako. Dete koje je knjiški zapušteno ne može za tri dana da se pripremi za pismeni i dobije dobru ocenu. Preporučujem obrćanje na vreme i kontinuirani rad tokom cele školske godine, kako bi rezultati bili zadovoljavajući – objašnjava Mirjana.


Naša sagovornica tvrdi da je najveći broj anegdota koje su imali u vezi sa problemom naplaćivanja časova. Tako im nekoliko puta dolazio momak na časove poslovnog engleskog koji ih nikada nije platio. Pošto stanuje u komšiluku, jednog dana ga je Mirjanina koleginica ugledala kroz prozor kako šeta psa. Na njeno iznenađenje, kada je izašla napolje i obratila mu se, on je počeo da beži.

Ipak, većina polaznika su vrlo prijatni, a neki od njih i poprilično interesantni.

Jedan od učenika bio nam je monah iz jednog manastira, koji je na časove engleskog usred leta dolazio u kompletnoj odori. Iako se preznojavao, kapu nikad nije skidao. Bio je izuzetno kulturan, vredan i disciplinovan. Zatim, došao nam je jedan mlad crnac, student Medicinskog fakulteta, koji vrlo slabo govori srpski, a imao je želju da nauči nemački. U njegovom podučavanju učestvovalo nas je troje: profesori nemačkog, engleskog i srpskog – priseća se ova preduzetnica.


Ako ste, dok su bili zatvoreni zbog korone, propustili priliku da savladate nova znanja, sada to možete da nadoknadite, jer upravo započinju letnji popusti.

Ukoliko smatrate da je dodatna edukacija pravi način da se provede leto i rad na svom intelektu smatrate barem podjednako bitnim kao rad na spoljašnjem izgledu – pravac u "Mislišu i Igrišu", koje možete naći preko njihovog sajta, Fejsbuk stranice i Instagram profila.

Za sticanje znanje ne postoji loša sezona. Ono je – uvek u modi!

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan