Misterija glavnih urednika u Srbiji

Misterija glavnih urednika u Srbiji

U avgustu prošle godine, u bazi Agencije za privredne registre, bilo je upisano 2.608 medija. Među njima 630 nema podatke o glavnom uredniku. Od tog broja, najviše je dnevnih i periodičnih novina – 476. Radio programa bez urednika je 77, a televizija 30, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

U tom udruženju ističu da postoje i tri servisa novinskih agencija koji takođe nemaju upisane urednike, a za čak 111 medija koji se vode kao "ostalo" i "nedefinisano", rubrika "glavni urednik" u APR je prazna.

Povećanje broja medija u odnosu na prošlu godinu zabeleženo je i kod internet portala, kojih je 2021. godine bilo 850, a u aprilu ove godine u bazi APR je 916 portala kojima je upisan glavni urednik.

UNS je dodao da su po starom zakonu, do 2014. godine mediji upisivani u Registar javnih glasila, a novim zakonom propisano je da se mediji po službenoj dužnosti upisuju u Registar medija u APR.

Takođe, novi zakon je propisao rok od šest meseci u kojem je izdavač medija bio dužan da prijavi potrebne podatke što mnogi izdavači nisu ispunili, ali APR nema ovlašćenje da zbog toga "briše" medije iz registra.

Međutim, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, izdavaču medija koji nije upisan u Registar po zakonu ne mogu biti sufinansirani projekti, niti na drugi način mogu dobijati državnu pomoć, objavio je UNS.

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan