MIT I ISTORIJA: Premijera "Antigone 1918" na sceni SNP-a 24. januara

MIT I ISTORIJA: Premijera "Antigone 1918" na sceni SNP-a 24. januara

Prema tekstu Maje Todorović, novu predstavu na repertoaru najstarijeg srpskog teatra režirao je Milan Nešković...

Radnja ove verzije Sofoklove "Antigone" smeštena je u 1918. godinu, u vreme kada se, kao i mnogo puta pre i kasnije, na našim prostorima činilo da se pouzdano zna ko su pobednici a ko poraženi, kada su mnogo puta ljudski i božji zakoni bili sukobljeni, a govori o porodičnoj drami koja se pretvara u tragediju, ističe reditelj.

- Ovo nije priča o ratu. Ovo je priča o onome što se događa posle rata na globalnom nivou, ali se sve prepliće kroz sudbinu jedne proširene porodice. Ja nikada kao reditelj ne mogu stati na nečiju stranu i reći u pravu je Antigona ili Kreont. Time bih pokazivao određeni stav, a  ja mislim da je ta vrsta stava prvi korak ka politizaciji i udaljavanje od umetnosti. Ja sam dužan da branim i moralno izjednačim njihove patnje i probleme kao reditelj – rekao je Milan Nešković.


U Sofoklovoj "Antigoni" postoji jedan motiv koji prati narode na Balkanu još od pre Prvog svetskog rata, zatim preko Drugog, pa sve do danas kada živimo "u miru“ ali imamo "klanove“. To je motiv dva brata koja su ratovala na suprotnim stranama, a ono što se dešava nad njihovim "toplim leševima“ pretvara se u još jedno stradanje, odnosno raspad porodice i vrednosti na kojima počiva ljudsko društvo i moralni ljudski odnos, kaže dramaturškinja Maja Todorović i dodaje:

- To je ono što nas je mučilo i tada i sada, i usuđujem se da kažem da je osnov sve naše nesreće, da je to naša hamartija koja nam ni dan danas ne da mira. Mrzimo se po nacionalnoj osnovi, po verskoj, po partijskoj… A sve te mržnje se mogu lepo koristiti da se bace narodu kao prašina u oči kada treba sakriti stvarne, aktuelne probleme. Kako kaže Antigona u drami: Lako je čoveka koji mrzi naterati da mrzi još više – istakla je ona.


Želja reditelja, dramaturškinje, kao i cele glumačke postave, jeste da spajajući mit i istoriju,  ovoga puta Teba postane Srbija, te da se bar malo zamislimo nad posledicama koje su nas zadesile, da preispitamo mržnju koja tinja i potrudimo se da se "krvava“ istorija ne ponavlja.

Uloge su poverene Milici Grujičić (Antigona, Hemonova verenica, ćerka Kreontovog pokojnog prijatelja i saborca), Nenadu Pećinaru (Kreont, general srpske vojske u Prvom svetskom ratu), Tanji Pjevac (Ismena, Antigonina sestra), Branislavu Jerkoviću (Hemon, Kreontov sin koji se vratio se iz rata), Milanu Kovačeviću (Tiresija, kraljev službenik "vidovnjak“, koji iz činjenica "predviđa“), Sanji Mikitišin (Euridika, Kreontova žena, Hemonova majka).

U ulozi Hora, prvo kao oličenju antičkog hora, zatim vojske iz 1918, kao i predstavnika naroda danas, pojavljuju se Vukašin Ranđelović, Dragan Kojić, Jovana Pleskonjić, Marko Savković i Aleksandra Pejić.

"Antigona 1918" premijerno će biti izvedena 24. januara, a repriza je zakazana za 25. januar, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan