Mix the City: Jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati priču Balkana

Mix the City: Jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati priču Balkana

Novosađani koji su u utorak u popodnevnim satima šetali Kejom žrtava racije zatekli su interesantnu scenu, poznatog muzičkog umetnika Slobodana Trkulju kako okružen kamerama i fotoaparatima svira gajde na obali Dunava.

Radi se o projektu "Mix the City – the Balkans" u organizaciji "British Council“-a i "EXIT Festival“-a koji su pozvali britanskog muzičara "Ghostpoet“-a i 12 lokalnih izvođača sa celog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati priču o ovom regionu.

U narednih nekoliko nedelja "Ghostpoet“ će biti u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji će kroz svoju muziku pokazati kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu i zato će posetiti Banja Luku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje gost iz Britanije će snimiti semplove (muzičke sekvence) sa  lokalnim izvođačima i zabeležiti video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regiona.

"Mix the City – the Balkans" će biti dostupan globalnoj publici na adresi http://www.mixthecity.com od jula 2016. Publika će moći da se uključi u interaktivnu platformu i da pogleda muzički video miks 12 različitih umetnika, na svom kompjuteru ili mobilnom uređaju, a biće i u mogućnosti da napravi svoj muzički video miks Balkana na osnovu ponuđenih melodija, i da ga podeli  sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Projekat je počeo u glavnom gradu Vojvodine, a Slobodan Trkulja je izabrani muzički umetnik. Trkulja smatra da je "Mix the City – the Balkans" zanimljiv, posebno mu je  drago što u njemu učestvuju još osam gradova sa Balkana, jer su muzičari ti koji donose radost ljudima i povezuju ih.

- Ja sam prvi za snimanje pesme koja još ne postoji, pošto stvaramo mozaik i tek na kraju ćemo videti kako će on izgledati. Izabrao sam gajde kao instrument na kojem sviram, jer smatram da su one najbolji reprezent naše kulture i tradicije. Cilj je da ljude i narode prikažemo kroz muziku, jer svi smo ljudi i na kraju dana ipak smo satkani od sitnih emocija i stvaramo iz ljubavi. I mi muzičari na ovaj način šaljemo najlepšu poruku – rekao je Trkulja.

Obaro Ejimiweje britanski izvođač koji nastupa pod imenom "Ghostpoet“ kazao je da je prvi put u Novom Sadu i da se radi o divnom gradu, a da je Slobodan Trkulja odličan umetnik.

- "British Council“ me je pozvao na ovaj pojekat, zvučalo je interesantno jer nikada ranije nisam bio u ovom delu sveta. Danas je prvi dan snimanja i lepo napredujemo i jedva čekam da posetim ostale gradove regiona. Prikazaćemo me mešavinu tradicionalne i moderne muzike Balkana i smatram da ostatak sveta treba da čuje ove melodije i posle toga će početi sami da istražuju – izjavio je novinarima "Ghostpoet“.

U međuvremenu, na internet adresi http://www.mixthecity.com, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz miksove YouTube zvezde Kutimana.

Cilj projekta je podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad horoskop novorođenčad isključenje vode sahrane novosađani bez vode raspored sahrana novi sad bebe Elektrodistribucija Novi Sad matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana isključenja struje servisne informacije betanija RHMZ novosadsko porodilište gradsko groblje restorani novi sad jkp lisje vremenska prognoza raspored sahrana i ispraćaja Novo naselje Republički hidrometeorološki zavod