"MJAUTORITET": Upoznajte ekipu porodične radionice za izradu nameštaja za mačke (FOTO)

"MJAUTORITET": Upoznajte ekipu porodične radionice za izradu nameštaja za mačke (FOTO)

Bračni par iz Beočina odlučio se za nesvakidašnji potez upustivši se u proizvodnju nameštaja za mačke. Kažu da njihove proizvode izdvaja to što su prvenstveno namenjeni vlasnicima, pa tek onda macama koje u svetu već uveliko uživaju u ovakvim elegantnim proizvodima.

Dizajn nameštaja i ostalih proizvoda za kućne ljubimce kod nas je tek počeo da privlači pažnju kupaca, a ekipa iz radionice "Mjautoritet" ne krije svoj entuzijazam po ovom pitanju. Na ideju o stvaranju jedinstvenog nameštaja za mačke, Branka Malenica i Nebojša Ćato su prvi put došli pre pet godina kada su stan počeli da dele sa dve četvoronožne cimerke.

- Kada su se naše mace, Mika i Paulina, doselile kod nas, vrlo brzo smo shvatili da moramo što pre da adaptiramo stan tako da naš životni prostor odgovara i njima i nama dvoma, a to baš i nije jednostavan proces. Nebojša je odrastao u porodičnoj kuči u Futogu, a ja na Telepu, tako da nam je život sa mačkama u stanu u početku bio nepoznata teritorija. Od iskusnih mačkara smo naučili da je potrebno držati onoliko posuda sa posipom koliko je i mačaka, pa još jednu dodatnu, a to je meni delovalo puno jer sam jedva čekala da svoj novi dom sredim po svojoj meri. Ubrzo sam shvatila da moramo da nađemo kompromis, odnosno da stan sredimo tako da svo četvoro budemo zadovoljni – priča Branka.


- Prvu posudu sa posipom smestili smo u kupatilo, ugradivši je u onu najobičniju komodu ispod lavaboa koju sam kupila na Najlonu. Nakon nje, preradili smo još par starih ali drugačijih komoda i istina je da nam je trebalo neko vreme da shvatimo koje su prednosti a koje mane svake od njih. Ruku na srce, naše mace nemaju baš neke uredne navike, ali su zato odlični testeri. Na osnovu ovog iskustva i njihovog ponašanja pravimo dizajn za proizvode koje danas predstavljamo pod imenom "Mjautoritet"
objašnjava naša sagovornica. 


Ovi modeli toaleta za mačke naizgled izgledaju kao klasični komadi nameštaja, a unutra su potpuno podređeni mačjim potrebama. Unutrašnjost komoda dizajnirana je tako da u njima mace mogu komotno da se kreću i osame po potrebi, a pritom su i vrlo zgodne za čišćenje jer sadrže elemente koji mogu da se rasklope, kao i mesto za čuvanje ostalih mačjih potrepština. U ponudi imaju dva modela toaleta – osnovni mali i nešto kompleksniji veliki toalet – a kažu da po dogovoru sa kupcima mogu da prave različite kombinacije postojećih elemenata.


Nedugo po otvaranju radionice, po zahtevu prijatelja prave i prvi unikatni komad koji istovremeno služi kao krevet za mace (ili, uz određene modifikacije, za manje pse) i stolić za dnevnu sobu ili baštu, pa tako isti komad mogu ravnopravno da koriste i vlasnici. Kažu da se predmeti poput ovog prave isključivo po zahtevu kupaca u radionici iskusnog stolara, inače porodičnog prijatelja.


- Trenutno se na tržištu mogu naći zaista lepe stvari za kućne ljubimce, ali je većina tih predmeta namenjena isključivo ljubimcima. U prosečnim stanovima, takve stvari zauzimaju prostor i nisu korisne samim vlasnicima. Naš pristup je praktičniji i, nadamo se, elegantniji. Zato uostalom i kažemo da pravimo nameštaj po ukusu vlasnika a po meri ljubimaca, i držaćemo se toga i u budućnosti
– objašnjava Nebojša i dodaje: 

- Tek smo na početku i voleli bismo da vremenom proširimo asortiman, ali će to najverovatnije i dalje biti višenamenske stvari koje lako mogu da se uklope u bilo koji stan. Na primer, glavnu grebalicu u našem stanu napravili smo oko stuba za zvučnik, pa je tako taj sasvim običan predmet postao važan i nama i macama, što nam ujedno i štedi prostor. To je ta neka ideja o praktičnom i savremenom dizajnu kojom se vodimo – zaključuje naš sagovornik.


Foto: "Mjautirotet", Mirela Kuč

Oceni vest:
15
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan