Mlada Novosađanka na listi najboljih preduzetnika u regionu

Mlada Novosađanka na listi najboljih preduzetnika u regionu

Naša sugrađanka Svetlana Mojić našla se na listi dobitnika velikog priznanja za razvoj preduzetništva u regionu, a svoju nagradu preuzela je proteklog vikenda Dubrovniku.

Pretpostavka je da u Srbiji moraš biti ili hrabar ili lud da bi postao preduzetnik, dok drugi preduzetništvo u Srbiji vide kao svojevrsni odgovor na ekonomsku stagnaciju u zemlji. Šta više, mnogi otvaranjem svojih preduzetničkih firmi nalaze način da se konačno zaposle. Uostalom, kao što smo već davno rekli, preduzetnik je onaj koji preduzme nešto za sebe, ali i druge. Zato je užase birokratije kroz koje prolaze svi preduzetnici kod nas teško uopšte ukratko opisati, a kao glavni neprijatelj svima onima koji svojim zalaganjima žele da naprave struktiralnu promenu u zemlji postavlja se golemi porez. No, na sreću, sve češće se priča o pozitivnim primerima iz prakse u ovoj zemlji koji su uspeli da izađu na kraj sa zadrtim sistemom i naprave pozitivnu inicijativu i postave primer drugim firmama. Lepo je čuti da naši mladi preduzetnici dobijaju sve više nagrada za svoj rad, kao i to da je broj žena u preduzetništvu ipak veći nego što je bio ranije. Primer Svetlane Mojić kombinacija je upravo ta dva aspekta.

Njen mladi studio “Salt&Water”, specijalizovan za arhitekturu i dizajn, nosilac je nekoliko internacionalnih nagrada. Među najuspešnijim projektima ovog studija ističe se dizajn enterijera privatnog aviona “Boing 787”, kao i projekat “Plutajući hotel” zahvaljujući kojem je studio uspeo da privuče pažnju velikih svetskih medija. Radi se o jedinstvenom arhitektonskom rešenju za građenje ugostiteljskog objekta na unutrašnjim vodama koje imaju veliki potencijal za razvoj turizma, ali ne i razvijenu infrastrukturu. Hotel je projektovan tako da odgovara potrebama ljudi zainteresovanih za jedan opuštajuć odmor na vodi, a njegovu glavnu karakteristiku predstavljaju odvojivi apartmani-katamarani projektovani po ekološkim standardima koji mogu da se navigiraju shodno željama gostiju.

Rad Svetlane Mojić i studija “Salt & Water” proteklog je vikenda ovenčan “Priznanjem za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu u Jugoistočnoj Evropi” za 2015. godinu i to u okviru međunarodne konferencije “Stvaratelji za stoljeća” u organizaciji Međunarodnog foruma “Perspektive”. Na konferenciji u Dubrovniku učestvovali su predstavnici preko 11 evropskih zemalja, a Svetlana Mojić tamo se našla u društvu predstavnika mnogih drugih značajnih kompanija iz regiona kao što su privatna bolnica “Bel Medic”, kompanije “Metalac”, “Buck Lightning”, biznis magazin “Poslovna Žena” i drugi. 

Tim povodom, prof.dr. Nikica Gabrić, predstavnik foruma “Perspektive”, izjavio je:

- Samit organiziramo prvenstveno kako bismo istaknuli važnost poduzetništva, te javnosti dali do znanja koliko su poduzetnici zaslužni za ukupan razvoj društva. Tim slijedom, smatramo kako im je nužno pružiti što veću podršku. Stoga će i ove godine snažno biti promovirana tzv. dubrovačka “Povelja za razvoj poduzetništva”, koju su 2015. i usvojili sudionici ovog skupa.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 2026 dana i 13 sati

  Svaka cast ima nade jos :)

  Oceni komentar:
  1
  2