MLADI I KORONA: Zašto ih epidemiolozi sve češće "prozivaju"

MLADI I KORONA: Zašto ih epidemiolozi sve češće "prozivaju"

Epidemiolozi sve češće ukazuju na "neposlušne" mlade generacije kao najveći problem u borbi protiv korona virusa – ne samo kod nas, već u celom svetu.

Nije teško zaključiti zašto – oni su se vratili u studentske domove, idu na utakmice, na žurke, maturiraju, druže se… A pritom većina njih koronu uspe da iznese "na nogama".

Ipak, 18-godišnji M.B. iz Beograda kaže za novu.rs da ljudi sa kojima se druži nisu mnogo izlazili, izbegavali su klubove i noćne izlaske, ali ne i bašte kafića, šoping, teretane. Strah ih nije paralisao, velikim delom i jer su verovali da "stručnjaci iz kriznog štaba znaju šta rade pošto su gotovo sve mere ukinute".  

Posle ukidanja vanrednog stanja sam kao i svi moji vršnjaci počeo da funkcionišem normalno, išao sam na treninge, utakmice, viđao sam se sa ljudima, jedino sam u busu i prodavnicama nosio masku. Testiran sam jer je dečko u mom sportskom klubu dobio koronu, a i ja sam imao temperaturu dva dana. Ispostavilo se da sam pozitivan – kaže M.B. i dodaje:

Temperatura mi je brzo prošla, sada još malo kašljem, ali osećam se dobro, nisam malaksao, više se osećam kao da imam prehladu. Biću u izolaciji dve nedelje pa ću se ponovo testirati. Ne plašim se za sebe, ali sad mi je malo frka za babu i dedu kod kojih sam bio nekoliko puta pre testiranja, valjda će sve biti okej.

Nakon što je BIRN objavio da su od građana skrivani podaci o broju zaraženih i umrlih od korona virusa, krizni štab donosi nove mere i sve češće spominje mlade kao populaciju u kojoj trenutno ima najviše zaraženih.

Koliko je korona virus zapravo opasan kod mladih?

Mnogi za koje se ispostavilo da su pozitivni na korona virus su prošli kroz bolest prilično lagano i bezbolno. Međutim, dr Zoran Radovanović kaže za novu.rs da nisu svi slučajevi blagi.

Ima studenata koji su ozbiljno bolesni i koji su na infektivnim klinikama. Otvorene su ponovo i kovid-bolnice. Dakle, nisu svi blagi slučajevi, međutim postoji ta prepostavka, a iza nje se krije ono da je opala virulencija virusa, što nije tačno – dodaje ovaj epidemiolog.

Kako se mladi ponašaju za vreme epidemije, da li su neodgovorni ili kod njih preovlađuje "osećaj nedodirljivosti" i da li su možda optuženi bez dokaza pročitajte na sajtu nova.rs.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan